Positiva tecken i höstmörkret

Positiva tecken i höstmörkret

I den judiska världen har ett nytt år tagit vid, år 5778, och vi har lagt de judiska hösthelgerna bakom oss. Jag vill ändå dröja mig kvar vid hur omvärlden uppmärksammat våra hösthelger Rosh Hashana, Jom Kippur och sedan Sukkot & Simchat Torah.

Vår församling fick ta emot lyckönskningar från när och fjärran inför helgerna bland annat från Malmö kommunstyrelses ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh, som önskade alla i vår församling ett gott, fredligt och tryggt år.

Polisledningen i Malmö ville träffa vår församlingsrabbin Moshe-David HaCohen och undertecknad som representanter för församlingen strax för Rosh Hashana, det judiska nyåret. Döm om vår stora förvåning när de hade dukat upp med granatäpple (Rimon), vindruvor, äpplen och honung, som vi äter på just Rosh Hashana. Rabbin Moshe-David beskrev bakgrunden till våra traditioner, varför vi har en egen tideräkning etc. Självklart pratade vi om vårt sätt att leva som judar i Malmö, säkerheten överlag och våra önskningar om bevakning under våra helgdagar, något som vi upplever att polisen levt upp till. Självklart var själva mötet viktigt, men det som verkligen överraskade var just att man tagit reda på vad vi firar och bjudit oss på ett ”Rosh Hashana-bord”. Det ska polisen ha en eloge för.

Daniel Blecher blev intervjuad av Radio P4 Malmöhus om Rosh Hashana och Jom Kippur och vad dessa helger betyder för honom och hans familj. En oerhört positiv intervju.

Flera välkända dagstidningar vill för övrigt skriva om vår verksamhet. Inte bara om det negativa. Vi har fått många mail till församlingen och även till mig direkt där man önskar oss Gott Nytt År och ett lugnt liv, något som uppskattas väldigt mycket.

Händelserna jag redovisat här är ett litet urval men det är viktigt att berätta att vi inte är ensamma och att det finns ett stort intresse i samhället för oss.

Dessa positiva signaler behövs när nazistiska NMR i skydd av demokratin samtidigt demonstrerade i Göteborg på självaste Jom Kippur. Judiska Centralrådet samt ett flertal judiska internationella organisationer reagerade kraftigt. Det gjorde även göteborgarna och den 30 september blev en styrkedemonstration mot nazism och främlingsfientlighet.

Vi som lever i vår lilla judiska gemenskap måste reagera, vi måste hålla ihop, vi måste stötta olika aktiviteter vi som församling arrangerar. Och vi välkomnar allt stöd från våra icke-judiska vänner, grannar och arbetskamrater. Kom gärna till våra evenemang.  Nu närmast högtidlighåller vi minnet av Kristallnatten med ett evenemang på Stortorget den 9 november.  Var inte rädd för att reagera! Din närvaro och röst är avgörande för ett anständigt samhälle.

Bästa hälsningar

Freddy Gellberg
Ordförande Judiska Församlingen Malmö

 

share