Judiskt kunskapscenter

Boka visningar och workshops på Judiskt kunskapscenter

Vill du besöka Malmö synagoga och få reda på mer om Judiskt liv, traditioner, kultur och historia? Då välkomnar vi dig till Judiskt kunskapscenter – Judiska församlingen Malmö. Vi tar emot bokade grupper som får komma på visningar och workshops i synagogan och besöka vår interaktiva utställning. Vi erbjuder tre pedagogiska program som alla leds av en guide som är medlem i Judiska församlingen.

Läs mer om våra tre program och välj sedan vad du vill boka.

På grund av det rådande pandemiläget önskar vi för närvarande helst ta emot bokningar för grupper på maximalt runt 15 personer åt gången. 

1. Allmän visning

Följ med på en tur genom hela vår utställning. Här berättar vi om judiska traditioner och högtider, om judarnas historia i Malmö, litteratur och språk, om synagogan och gudstjänsten, liksom om Förintelsen och antisemitism. Vi låter gruppen använda alla sinnen under visningen. De får titta, känna och prova på, lyssna, lukta och kanske till och med smaka. Visningen passar alla som vill veta mer om judiskt liv, kultur och historia med utgångspunkt i Malmö och med utblickar i världen.

Längd: 60 min

Målgrupp: Visningen är anpassad för att passa högstadium och gymnasium, men vi välkomnar även andra grupper.

2. Förintelsen och antisemitism

I vår workshop om Förintelsen och antisemitism tar vi utgångspunkt i händelser och personliga berättelser för att ge ökad kunskap om och förståelse kring både Förintelsen och antisemitism. Gruppen får ta del av människors upplevelser av antisemitism i nutid och i historien, liksom erfarenheter från Förintelsen. Dessa berättelser blir utgångspunkt i ett samtal och diskussion där eleverna ges möjlighet att reflektera över sin egen roll och vad de själva kan göra om de möter eller upplever antisemitism.

Längd: 90 min

Målgrupp: Workshopen är anpassad för att passa högstadium och gymnasium, men vi välkomnar även andra grupper. Vi rekommenderar att en viss förkunskap om Förintelsen finns i gruppen inför besöket.

3. Traditioner och identitet

I vår workshop om Traditioner och identitet arbetar vi med judiska traditioner och högtider. Eleverna får veta mer om judiska traditioner, varför vi firar dem, hur vi firar  dem. Och de får även även prova att smaka något ätbart, eller göra någon aktivitet som hör till traditionen.
Vidare för vi ett samtal i workshopform om traditioner och högtider i ett vidare perspektiv där vi pratar om identitet och mänskliga rättigheter och rätten att få vara den man är.

Längd: 90 min

Målgrupp: Workshopen är anpassad för år 4-6.

Tillgänglighet
Malmö synagoga är från 1903 och ingången till Malmö synagoga har trappor. Berätta när ni bokar om det finns personer i gruppen som kan behöver hjälp att komma in i byggnaden. Väl inne i byggnaden anpassar vi visningar och workshop så att alla ska kunna delta.

Toaletter
I Malmö synagoga finns endast en toalett. Det går bra att använda den, men om ni har möjlighet att klara av toalettbesök innan ert besök i synagogan är det uppskattat.

Kippa
Vi ser gärna att pojkar och män som kommer till synagogan tar på sig en kippa på huvudet.
Judiska män bär den som ett tecken på vördnad inför Gud. Att bära kippa eller annan huvudbonad i synagogan är att visa respekt. Det går bra med keps, mössa eller hatt, men inte hoodie-luva. Du kan låna kippa i synagogan.

Möten med Amanah

Föreningen Amanah erbjuder workshopar om religiös identitet, antisemitism och islamofobi för skolelever (från 15 år), studenter och andra grupper med imam Salahuddin Barakat och rabbin Moshe-David HaCohen, från Amanah. Workshoparna tar cirka 45 minuter. Det går att boka ett besök av Amanah eller digitalt via till exempel Zoom. Om ni önskar ha detta ,kontakta Amanah via e-post.