Besök Judiskt kunskapscenter

Boka visningar och workshops på Judiskt kunskapscenter

Vill du besöka Malmö synagoga och få reda på mer om Judiskt liv, traditioner, språk, kultur, historia och antisemitism? Då välkomnar vi dig till Judiskt kunskapscenter – Judiska församlingen Malmö. Vi tar emot bokade grupper som får komma till kostnadsfria visningar och workshops på vår interaktiva utställning i Malmö synagoga. Vi erbjuder fyra pedagogiska program som alla leds av en guide som är medlem i Judiska församlingen. Vi tar i princip enbart emot grupper.

Läs mer om våra fyra program och välj sedan vad du vill boka.

OBS! Du måste få en bekräftelse från din tilldelade guide innan du kan komma på en visning. Bokar du ett besök inom 48 timmar, kan vi enbart i mån av tid ordna en visning.

1. Allmän visning

Målgrupp: Högstadium och gymnasium samt äldre

Följ med på en tur genom hela vår utställning. Här berättar vi om judiska traditioner och högtider, om judarnas historia i Malmö, litteratur och språk, om synagogan och gudstjänsten, liksom om Förintelsen och antisemitism. Vi låter gruppen använda alla sinnen under visningen. De får titta, känna och prova på, lyssna, lukta och kanske till och med smaka. Visningen passar alla som vill veta mer om judiskt liv, kultur och historia med utgångspunkt i Malmö och med utblickar i världen.

Längd: 60 min

2. Traditioner och identitet

Målgrupp: Årskurs 4-6, kan anpassas för lågstadiet

I vår workshop om Traditioner och identitet arbetar vi med judiska traditioner och högtider. Eleverna  får veta mer om judiska traditioner, varför vi firar dem, hur vi firar  dem. Det blir ingen stillasittande lektion. Eleverna får prova att smaka något ätbart, eller göra någon aktivitet som hör till traditionen.
Vidare för vi ett samtal i workshopform om traditioner och högtider i ett vidare perspektiv där vi pratar om identitet och mänskliga rättigheter och rätten att få vara den man är.

Längd: 60 min

3. Förintelsen och antisemitism

Målgrupp: Högstadium och gymnasium, samt äldre. Förkunskap om Förintelsen rekommenderas inför besöket.

I vår workshop om Förintelsen och antisemitism tar vi utgångspunkt i händelser och personliga berättelser för att ge ökad kunskap om och förståelse kring både Förintelsen och antisemitism. Gruppen får ta del av människors upplevelser av antisemitism i nutid och i historien, liksom erfarenheter från Förintelsen. Dessa berättelser blir utgångspunkt i ett samtal och diskussion där eleverna ges möjlighet att reflektera över sin egen roll och vad de själva kan göra om de möter eller upplever antisemitism.

Längd: 90 min

4. Jiddisch – språk och kultur

Målgrupp: mellanstadiet till och med gymnasiet.

Följ med oss på en interaktiv visning om det tusenåriga nationella minoritetsspråket jiddisch. Här berättar vi om vad jiddisch är för språk, dess historia och hur jiddisch används idag. Besökarna får lyssna på hur jiddisch låter både i tal och sång och lära sig om olika kulturella uttryck med jiddisch. Gruppen bekantar på ett lekfullt sätt med hebreiska bokstäver som används i jiddisch och får skapa ett eget träsmycke med en bokstav som används i jiddisch. Visningen anpassas efter ålder och passar bra i samband med studier om de nationella minoriteterna.

Längd: 60 min

Besökares omdöme om Judiskt kunskapscenter
Visningen var mycket trevlig och lärorik. Det var spännande att se hur ni hade inkluderat kunskapscentret i synagogans verksamhet och inredning. Jag blev imponerad över hur väl ni hade lyckats och hur intressanta de olika delarna var…. En rullande box med föremål kompletterad med en dataskärm med utställningsbilder var innovativt och pedagogiskt …. (jag blev) glatt överraskad över hur ni har löst det…. Som helhet: högt betyg

 Irene Andersson, docent i historia och före detta mellanstadielärare

Tillgänglighet
Malmö synagoga är från 1903 och ingången till Malmö synagoga har trappor. Berätta när ni bokar om det finns personer i gruppen som kan behöver hjälp att komma in i byggnaden. Väl inne i byggnaden anpassar vi visningar och workshop så att alla ska kunna delta.

Toaletter
I Malmö synagoga finns endast en toalett. Det går bra att använda den, men om ni har möjlighet att klara av toalettbesök innan ert besök i synagogan är det uppskattat.

Kippa
Vi ser gärna att pojkar och män som kommer till synagogan tar på sig en kippa på huvudet.
Judiska män bär den som ett tecken på vördnad inför Gud. Att bära kippa eller annan huvudbonad i synagogan är att visa respekt. Det går bra med keps, mössa eller hatt, men inte hoodie-luva. Du kan låna kippa i synagogan.

Berättargruppen Förintelsens efterlevande
Gruppen består av barn och barnbarn till de Förintelsens ögonvittnen i Malmö och Lund. Vi har har tagit över plikten att gå ut till skolor, civilsamhället och andra institutioner för att om våra familjemedlemmars upplevelser under Förintelsen. Läs mer och boka in oss