Pesach – befrielsens högtid – känns viktigare än någonsin

Pesach - befrielsens högtid - känns viktigare än någonsin

På kvällen den 8 april sätter sig judar över hela världen till bords för att inleda Pesach-helgen med en traditionell “Seder-måltid”, där vi minns och berättar om uttåget ur Egypten och befrielsen från slaveri.

I år blir Pesach-firandet annorlunda, då Covid-19 pandemin gör att det inte får bli några större familjesammankomster runt sederbordet. Äldre personer får tyvärr fira Sedern för sig själva. Allt för att undvika att smittas av Corona-viruset. I ansträngande tider som dessa infinner sig samtidigt en känsla av samhörighet med alla människor runt om på jordklotet. Vi sitter alla i samma båt. Pesach-helgens budskap om befrielse får i år en extra betydelse. Vi hoppas och ber vi för att vi alla må befrias från pandemins grepp. Glöm inte att stötta de som har det svårt i denna tid. Att ge Tzedaka, välgörenhet, inför Pesach är en viktig Mitzvah, bud.

Pesach-information
Judiska Församlingen Malmö och rabbin Moshe-David HaCohen har tagit fram en Pesach-manual för alla som vill förbereda sitt hushåll för Pesach och fira traditionella sedermåltider. Bilagan innehåller inkluderar även lista på matvaror som kosher för Pesach.  Se även här

Vi önskar alla Pesach-firare en Pesach kasher veSameach / en kosher och glad Pesach!

share