Möt författaren Jonathan Saffran Foer

Stadsbiblioteket i Malmö: Ljusets kalender Kung Oscarsväg 11, Malmö, Sverige

Sedan debuten som tjugofemåring med "Allting är upplyst" har Jonathan Safran Foer gått från att betraktas som litterärt underbarn till att vara en av litteraturvärldens mest omtalade författare. Efter 9/11-romanen "Extremt högt och otroligt nära", samt den uppmärksammade essäboken "Att äta djur", kom Foer i höstas ut med sin första roman på elva år, "Här är jag". Foers högenergiska, dråpliga och känslostarka prosa känns igen i denna brett anlagda familjehistoria som utspelar sig under tre tumultartade veckor i Washington. I denna mest personliga roman av Foer hittills ställs frågor som: Hur hanterar vi våra roller som far, make, son, hustru och mor? Barn och vuxen? Jude och amerikan? Hur kan vi göra anspråk på vår egen identitet när vi alltid är skyldiga andra så mycket? Jonathan Safran Foer gästar Författarscenen på Stadsbiblioteket i Malmö onsdagen 1 februari kl. 20.00 (OBS tiden) för ett samtal Klaus Rothstein, kulturskribent och litteraturkritiker på Weekendavisen.

Anmäl dig till WIZOs bridgetävling

Bridgehuset Barlastgatan 2, Limhamn, Sverige

Söndag den 5 februari är alla bridgespelare välkomna till WIZOs bridgetävling på Bridgehuset i Malmö. Alla är välkomna, oavsett du är nybörjare, avancerad, eller mitt emellan. Naturligtvis välkomnar vi både kvinnor och män, liksom såväl medlemmar som icke-medlemmar i Judiska Församlingen i Malmö. Sista anmälningsdag är den 29 januari. Läs mer i denna inbjudan. Välkommen! WIZO Malmö

230kr

Författarkväll med Lars Åberg

Journalisten och författaren Lars Åbergs nyligen utkomna bok om Malmö "Framtidsstaden" är ett viktigt inlägg i den högst angelägna och infekterade integrationsdebatten. Boken, som bland annat tar upp antisemitismen i Malmö, har blivit uppmärksammad i medier och ligger nu på bästsäljarlistan. Lars Åberg har under de senaste fyra decennierna skrivit om problemen med utanförskap, misslyckade integrationsprojekt, bidragsberoendet och muslimska fundamentalism bland invånare i Malmös ytterområden. Missa inte möjligheten att lyssna på Lars Åberg och hans bild av Malmös problem - och särskilt hans bild av antisemitismen och hur Malmö stad hanterat problemen med judehatet. Möt Lars Åberg måndagen den 6 februari kl. 19.00-20.30 i Malmö. Vi bjuder på fika. Plats meddelas vid mottagen och bekräftad anmälan. OBS! Vi vill ha din anmälan senast 1 februari till informationscentret@jfm.se. eller ring kansliet: tisdag-torsdag 12-14. 040-611 84 60 eller 040 – 611 88 60. Anmälningar efter detta datum accepteras ej. Vid skriftlig anmälan, meddela för- och efternamn namn på alla som du anmäla. OBS! Medlemmar i JFM har förtur vid brist på utrymme. Inträde: Gratis för medlemmar. Icke-medlemmar: 75 kronor. Betala via Swish nr 123 230 30 48, eller i förväg till JFM:s bankgiro: 571-1809 Skriv för vem och/eller för vad betalningen avser. Obs! Tänk på säkerheten! Medtag legitimation för att underlätta vid insläppet. Lars har lovat ta med ett antal ex av sin bok till försäljning.

75SEK

Konsert med Idan Raichel och Louisa Lyne

Victoriateatern Malmö, Sverige

Den israeliske singern/songwritern Idan Raichel gästar Malmö med en konsert på Victoriateatern torsdagen den 23 februari kl. 19.30. Gästartist är Malmös egen jiddischsångdrottning Louisa Lyne. Läs mer

Limmud Öresund

Den 5 mars 2017 äger Öresundsregionens största lärdomsevent rum i Köpenhamn: ØresundsLimmud.  Limmud är det hebreiska ordet för "att lära". Att lära av varandra och med varandra är essensen i Limmud, som är namnet på en stor internationell gräsrotsrörelse för judiskt lärande som organiserar seminarier och konferenser året runt.   Ämnena på Limmud spänner över allt inom det judiska; religion, musik, humor, dans, mat, folklore, sång, politik, sociala frågor etc. etc. Den 11 december har den intresserade en chans att få en "smak av Limmud" i Malmö. ØresundsLimmud är organiserat av frivilliga från Danmark och Sverige. Den årliga konferensen som brukar äga rum i början på mars organiseras och genomförs på tre språk: danska, svenska och engelska och de två länderna turas om att organisera konferensen. Alla Limmudniks (deltagare i Limmud) – både seminarieledare och frivilliga betalar själv för att delta och bidrar med sina kunskaper i arbetet med att skapa konferensen. Alla, oavsett politiska och religiösa hållningar - eller brist på dom - är välkomna att diskutera, kritisera, delta, vara glada eller missnöjda med Limmudkonferensen. Alla deltar på lika villkor och i helt demokratisk anda.

Sacha Batthyany på stadsbiblioteket i Malmö

Stadsbiblioteket i Malmö: Ljusets kalender Kung Oscarsväg 11, Malmö, Sverige

Ur Malmö Stadsbiblioteks författarscens facebooksida: Våren 1945 bjuder Sacha Batthyanys gammelfaster Margit på middag i Rechnitz på gränsen mellan Österrike och Ungern. Till efterrätten bjuds gästerna ut i gårdens ladugård för att tillsammans skjuta ihjäl 180 judar. En fruktansvärd massaker som förträngts såväl i byn som i Batthyanys familj. I "Och vad har det med mig att göra?" närmar sig Batthyany sin egen familjs historia och skriver om hur han börjar resa bakåt i tiden för att nysta i massakern vilket leder till att en bild av judehat och förföljelse i släkten tecknas, och för honom såväl till Gulag som Buenos Aires. Batthyany kommer att inse att historien tynger honom som ett ok, inget i hans liv tycks väga lika mycket. Sacha Batthyany är född 1973 i Zürich och är numera bosatt i Washington där han verksam som korrespondent för bland annat Süddeutsche Zeitung. På Författarscenen samtalar Batthyany med Ingrid Elam, kritiker och professor i Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet, och översättare Jesper Festin läser ur "Och vad har det med mig att göra?" Fri entré Arrangeras i samarbete med Weyler förlag och Schweiz ambassad.

Gratis

After Work med WIZO 18 maj

Centralt i Malmö. Meddelas efter anmälan

Nina Eilenberg Wemrin berättar om den muterade ärftliga gen som kan ge bröst- och äggstockscancer och som är tio gånger vanligare hos judar från Östeuropa. Samma gen som kostade Ninas mamma livet och som även Nina visat sig vara bärare av. Från kl 18 blir det mingel med goda sallader på ett centralt, mysigt café i Malmö. Kl 19.00 börjar Ninas föredrag. För mer info och anmälan läs bifogad fil.  

200kr

Studiegrupp i judendom

  Måndagen den 12 juni startar församlingsrabbin Moshe-David HaCohen en studiegrupp i judendom på måndagskvällar. Hur gör man och varför gör man det? Studiegruppen om judendom handlar om basen för våra traditioner och mitzvot och hur de får en mening för oss som moderna judar. Studiegruppen träffas på måndagskvällar, kl. 20:00 - 21:30 (kan ändras på grund av helger och ledighet). Lektionerna kommer att hållas på engelska. Kostnad: gratis tills vidare. Vänligen registrera ditt intresse hos: anmalan(at)jfm.se, skriv "judendom" i ämnesfältet. Vi återkommer med information om plats.

Gratis