Jackie Jakubowsky har gått ur tiden

Jackie Jakubowsky har gått ur tiden

Jackie Jakubowski z¨l har avlidit 68 år gammal efter längre tids sjukdom, rapporterar Judiska Församlingen i Stockholm på sin hemsida.
För många var han förknippad med Judisk Krönika, som han var chefredaktör för i 35 år och som blev en betydande kulturtidskrift under hans långa chefredaktörsskap.

Jakubowski var en väldigt viktig judisk röst i det svenska samhället under årtionden. Hans gärning har betytt oerhört mycket för den judiska gruppen i Sverige. Jakubowski var insiktsfull, skarp och orädd som författare, journalist och debattör. Han har bland annat givit ut böckerna “Judiska prövningar och omprövningar” (Brombergs, 1992), “Ljudet av alef” (Natur och Kultur, 2000) , “Bortom beit: judiska tankar om öde och tid, oändlighet och godhet, blod och arv” (2005) och ”Spår av lamed: berättelser om några judiska livsöden” (2009).

“Jackie var under flera decennier en av de starkaste och mest kunniga judiska rösterna i Sverige. Att han nu inte längre finns med oss är en stor förlust inte enbart för oss svenska judar utan för hela samhället”, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska Församlingen i Stockholm och Judiska Centralrådet.

share