Minnesceremoni

Minnesceremoni

Den 27 januari är den internationella minnesdagen över Förintelsen. På detta datum 1945 befriades Förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Judiska Församlingen Malmö tillsammans med Judiska Kulturföreningen 1945 i Malmö  Se  den förinspelade minnesceremonin Talare är Christer Mattson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs Universitet samt universitetslektor och forskare i ämnena Förintelsen och politisk extremism, upphovsman till Toleransprojektet.

Dessutom talar två representanter från den tredje och fjärde generationens efterlevande: Vanessa Marko, politisk sekreterare för kommunstyrelsens ordförande i Malmö och Salomea Gosenius, ungdomsaktivist och stiftare av föreningen Förbjuden. Duon Ida och Camilla bjuder på musik och den unga poeten Hanna Rajs Lara läser dikter.  Församlingens ordförande Ann Katina inleder med ett hälsningstal.

Videosändningen kommer att visas den 27 januari på kvällen för en stor grupp inbjudna samt församlingens och kulturföreningens medlemmar och vänner. Vi  kommer att lägga ut en artikel  här på hemsidan med videolänkar till talen, musiken och diktläsningen senare på kvällen den 27 januari.

Under eftermiddagen den 27 januari arrangerar Malmö stad en livesändning från Malmö Konsthall. Läs mer här.

share