Viktig och fascinerande utställning i Malmö med Förintelsens sista vittnen

Viktig och fascinerande utställning i Malmö med Förintelsens sista vittnen

Utställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen på Malmö museum på Slottsholmen invigdes den 11 juni. Utställningen porträtterar 29 överlevande som så småningom hamnade i Sverige. Besökaren möts av stora vackra porträttfoton tagna av Karl Gabor samt texter och videofilmer med de överlevandes berättelser.

I utställningen ingår dessutom den fascinerande interaktiva installationen Dimensions in Testimony från USC Shoah Foundation, se fotot t h från Historiska museet i Stockholm. Installationen gör  det möjligt för besökaren att med hjälp av AI, artificiell intelligens, samtala på engelska med två överlevande, Pinchas Gutter och Eva Schloss, som gjort förinspelade videointervjuer om deras erfarenheter från Förintelsen.

Utställningen ger också tillgång till USC Shoah Foundations videoarkiv med 55 000 vittnesmål från Förintelsen och andra folkmord. Dessutom visas autentiska föremål från Förintelselägret Auschwitz-Birkenau, Utställningen hyllades av både kritiker och besökare då den visades på Historiska museet i Stockholm under förra året.

Lizzie Oved Scheja (t v på bilden) från Föreningen Judisk kultur, som medproducerar utställningen, höll ett starkt tal på engelska vid invigningen som fokuserade på ”urgency”. Det är angeläget att agera nu om vi ska bevara minnet av våra överlevande till lärdom för kommande generationer. Både hon och Kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh (t h) talade om utställningen som ett viktigt steg mot att skapa ett museum dedikerat för att minnas Förintelsen och de överlevande.

Rebecca Sieradzki Gellert (mitten), som tillhör den tredje generationen, fick läsa upp hedersgästen Lea Gleitmans tal. Lea (t h) är idag den sista av Förintelsens ögonvittnen som fortfarande går ut till skolor och andra institutioner och berättar om sina upplevelser. Tyvärr kunde dock Lea inte delta själv på grund av Corona-situationen. Utställningen kommer att pågå till 16 maj 2021.

FS

Speaking Memories produceras av Historiska museet och Föreningen Judisk kultur i Sverige i samarbete med USC Shoah Foundation – The Institute for Visual History and Education och Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum.

share