Fint och festligt firande av Malmö synagoga

Fint och festligt firande av Malmö synagoga

Äntligen kunde judiska församlingen i Malmö få fira att Malmö synagoga uppnått 120 års ålder. Det blev en glad ceremoni fylld av festtal och hjärteknipande sång av barnsånggruppen Chaj och församlingsrabbin Gesundheit. Malmö synagoga invigdes den 20 september 1903.  och ursprungligen skulle 120-årsjubileet ha ägt rum hösten 2023. Men anfallet av Hamas mot Israel, massakrerna, våldtäkterna och gisslantagandena den 7 oktober och det efterföljande kriget, gjorde att församlingen tog beslutet att skjuta på denna festlighet.

Den 26 maj var det dock dags att fira synagogan, som fylldes av församlingsmedlemmar, vänner och inbjudna politiker, religiösa företrädare och andra höga tjänstemän i  staden Stephanie Gellberg, styrelseledamot och uppvuxen i församlingen höll ett personligt hållet festtal, kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh och landshövding Anneli Hulthén talade om synagogans betydelse för Malmö och för generationer av judar i Malmö. Församlingens förre rabbin Moshe-David HaCohen talade om vikten av synagogan som ett konkret uttryck för judiskt liv i Malmö måste få leva.

Meir “Bertil” Rubinstein  som var församlingsrabbin 1979 till 1984 och som själv växte upp i Malmö, kunde inte delta i ceremonin. Men hans syster Lena läste upp en stark hälsning där han bland annat pekade på att den judiska församlingen i slutet av 1800-talet genom att låta bygga denna vackra synagoga som “… reser sig stolt alldeles vid en huvudgata – Föreningsgatan…ville kanske därmed ha sagt: Denna vackra byggnad är en symbol för vårt positiva ställningstagande för judisk identitet.”

Barnkören Chaj bjöd på smittande och glädjefylld sång under ledning av Katrin Altréus. Församlingens nuvarande rabbin Natan Gesundheit ackompanjerade på gitarr och bjöd också själv på ett par sånger.  Festligheten följdes därefter med ett mingel på synagogans baksida för att fira helgen Lag BaOmer som inföll på samma dag, Bland minglarna stod bandet Folkdivizjon och underhöll med glada klezmerlåtar. Det tändes ett Lag BaOmer-bål och därtill dansades glad Horah.
FS

share