Lag Baomer en dag för glädje och utflykter

Lag Baomer en dag för glädje och utflykter

Vid solnedgången den 25 maj börjar den 33:e dagen i den så kallade Omer-perioden, som kallas för Lag Baomer. Detta är en dag av glädje och utflykter mitt under en i övrigt lite sorglig period.

Omer är de 49 dagarna som judar räknar mellan Pesach och Shavuot. Omer var en offergåva judarna tog med sig till templet i Jerusalem på den andra dagen av den judiska påsken, Pesach. Efter hand blev omer även ett mått på perioden mellan pesach och shavout (pingst), där man sammanlagt räknar omer i 49 dagar.
Ordet Lag är en hebreisk akronym för bokstäverna Lamed och Gimmel som står för det numeriska värdet 33. Omer-räkningen är en period som annars är lite seriös, men just den 33:e dagen under denna period firas som en mindre helgdag. Varför är Omer-perioden sorglig och varför är just denna dag mer glädjefylld?

På Lag Baomer för snart 1900 år sedan upphörde en pest som härjade i Israels land under Omer-perioden. Tusentals av den store skriftlärde rabbi Akivas lärjungar i Israel dukade under för denna pest. Rabbi Akiva är en av de allra största rabbinerna i den judiska historien. Även andra olyckor och tragiska händelser inträffade under Omer-räkningen. En judisk tradition är att inte hålla bröllop under Omerräkningen. Traditionella judar brukar inte heller raka eller klippa sig under denna period.

På grund av sambandet med  rabbi Akiva och hans anhängare har Lag Baomer blivit känd som de lärdes högtid. Rabbi Akivas lärjungar deltog i upproret mot den romerska ockupationsmakten som slutade i nederlag år 135 e v t. Upproret, som pågick i tre år, fördes som en gerillakamp från landsbygden.

Bland annat till minne av rabbi Akivas lärjungar är det vanligt att man gör utflykter i naturen, gör upp brasor och grillar på denna dag.  I Israel besöker många den store skriftlärde rabbi Shimon Bar Yochais grav på Meron-berget i Norra Israel. Shimon Bar Yochai levde under förstörelsen av de andra templet av romarna år 70 e v t. Lag Baomer är rabbi Shimon Bar Yochais dödsdag.

share