Världsunik Auschwitz-utställning till Malmö 2022

Världsunik Auschwitz-utställning till Malmö 2022

Den prisbelönta vandringsutställningen Auschwitz. Not long ago. Not far away. kommer till Malmö i maj under sin världsomspännande och långa turné. Den omfattande utställningen har det målet att låta människor på egen hand se hur Auschwitz kunde komma att existera och samtidigt fungera som en universell varning för hat och intolerans.

Utställningen om det nazistiska Förintelselägret Auschwitz-Birkenau planeras invigas på Malmömässan den 26 maj 2022.

Den omfattar 2 000 kvadratmeter utställningsyta och består av över 700 originalföremål och audiovisuellt material från Auschwitz Memorial-museet i Polen och ett 20-tal andra museer och institutioner samt privata samlingar över hela världen. Många av föremålen och det audiovisuella materialet har aldrig tidigare visats för allmänheten.

– Förutom alla föremål och bilder av överlevande, förmedlar vi deras berättelser, berättar Louis Ferreiro (t h), som är VD för Musealia, företaget bakom utställningen.

Vandringsutställningen, som setts av över 1 100 000 personer, debuterade 2017 i Madrid. Den har ställts ut på Manhattan i New York. Nu finns den i Kansas city, Missouri. Malmö blir den fjärde värdstaden i ordningen. Utställningen planerar att gästa totalt 14 städer i världen, varav sju i Europa och sju i Nordamerika under en period om totalt 7 år.

I november 2020 vann den EU:s Grand Prix i European Heritage Award, som delas ut till de bästa exemplen inom området kulturellt och historiskt arv vad gäller konservering, forskning, frivilligverksamhet, samt utbildning och kommunikation.

Vad var upprinnelsen till utställningen?
– Vi på Musealia är ett familjeföretag i San Sebastián i Spanien och vi tar fram olika vandringsföreställningar. Jag fick idén till utställningen redan 2008 efter att jag läste den judiske psykiaterns och Förintelseöverlevande Victor Frankls bok ”Man’s search for meaning”, där han beskriver sina år i koncentrationsläger. Den berörde mig djupt, berättar Louis Ferreiro.

Auschwitz-utställningen tog flera år att utveckla och det var inte lätt att få en institution som Auschwitz Memorial att delta och låna ut föremål.

– De gick med på att delta först när de såg att vi samarbetade flera internationellt kända historiker. Museet har lånat cirka 400 unika föremål från Auschwitz-Birkenau.

Utställningen visar vägen till Auschwitz och den nazistiska ideologin. Den börjar i medeltiden och berättar om antisemitismens historia fram till nazismen. Besökaren får lära sig litet om judiska folket och judendom samt om den romska kulturen.

– Vi berättar om den vanliga lilla staden Oświęcim, där Auschwitz-Birkenau byggdes; om livet före invasionen av Polen och om hur den tyska ockupationen påverkade staden. Mer än hälften av stadens befolkning var judisk vid krigsutbrottet 1939. Tanken med utställningen är att besökarna ska uppleva den komplexa verkligheten i koncentrations- och förintelselägret Auschwitz.

Förutom att beskriva livet i lägret och de överlevandes berättelser, skildrar utställningen också förövarnas värld: SS-männen som skapade och drev detta gigantiska nazistiska koncentrations- och utrotningsläger. Ett exempel är lägerkommendanten Rudolf Höss och hans familj bodde intill Auschwitz och levde ett till synes vanligt familjeliv.

Utställningen visar Auschwitz både som en fysisk plats, och som en metafor för gränslös mänsklig grymhet.

– Det är inte möjligt att förstå den frihet, demokrati och säkerhet som vi delar i dag som européer, utan att möta och lära sig denna historia. Detta hände i hjärtat i Europa bara en generation tillbaka. – Vi vill att besökarna ska reflektera över det förflutna, men också vad det förflutna betyder för framtiden, säger Louis Ferreiro.

Varför har ni valt Malmö?
– Malmö har en egen historisk koppling till Förintelsen då många judiska överlevare kom till staden 1945 med de vita bussarna. Flera av dem stannade här livet ut, och några finns fortfarande kvar i livet.

– Vi har också en stor och spännande region och bra kommunikationer till Malmö, säger Stefan Papangelis (t h), VD för företaget Nordic Exhibitions som är Musealias svenska utställningspartner.

Utställningens producenter vill även arbeta tillsammans med lokala och regionala muséer i syfte att integrera föremål och berättelser från Malmö och Skåne som har koppling till Auschwitz för att visa i den befintliga utställningen.

– Ett antal utbildningsprogram och aktiviteter planeras i Malmö under utställningsperioden både före och efter besöken säger Stefan Papangelis.

Överlevare och experter kommer att medverka och förmedla minnen och perspektiv – allt för att främja förståelse och hågkomst av Förintelsen. Utställningen kommer obland annat att samarbeta med Judiska församlingen i Malmö, vår berättargrupp och Judiskt kunskapscenter samt med representanter för romska minoriteten i Malmö. Forum för Levande Historia är också utbildnings- och pedagogisk partner i projektet.

Genom ett samarbete mellan Malmö stad och Region Skåne, kommer flera tusen skånska elever att få möjlighet att besöka utställningen kostnadsfritt.

– SJ kommer också att kunna erbjuda rabatterade biljetter till skolklasser från hela landet som vill resa till Malmö för att besöka utställningen, säger Stefan Papangelis.

FS

Fakta/ Auschwitz. Not long ago. Not far away

  • Utställningens officiella webbplats: https://auschwitz.net/
  • Nazisterna skapade sitt största koncentrations- och utrotningscenter Auschwitz-Birkenau strax intill den polska staden Oświęcim. Där mördades cirka 1 miljon judar och tiotusentals andra offer såsom polska politiska fångar, sinti, romer, sovjetiska krigsfångar samt andra som var förföljda av nazisterna såsom rörelsehindrade, asociala personer, Jehovas vittnen och homosexuella.
  • Utställningen har skapats av det spanska företaget Musealia tillsammans med en expertpanel av historiker och kuratorer, bland annat från Auschwitz Museum Research Center.
  • Den sträcker sig över en yta på närmare 2 000 kvadratmeter och omfattar över 700 originalföremål från över 20 institutioner, museer och privata samlare från hela världen. Här finns också audiovisuellt material som aldrig tidigare har visats.
  • I utställningen visas delar av de ursprungliga barackerna från Auschwitz III-Monowitz, ett originalexemplar av en tågvagn av den modell som användes för att transportera soldater, krigsfångar och deporterade judar till getton och förintelseläger. Här finns också föremål från själva lägret, till exempel stolpar från staketet i Auschwitz och många personliga föremål från lägrets offer.
  • Föremålen berättar historien om Auschwitz och representerar de olika grupperna av offer: judar, polacker, sinti, romer, sovjetiska krigsfångar och andra.
  • Utställningens mål är att besökare på egen hand ska se och reflektera över hur en sådan plats kunde växa fram och fungerar som en allmängiltig varning för de faror som hat och intolerans för med sig.
share