Unik Auschwitz-utställning öppnar i Malmö

Unik Auschwitz-utställning öppnar i Malmö

Den 26 maj öppnas dörrarna för den unika utställningen “Auschwitz not long ago. Not far away” på Malmömässan.  För första gången i historien visas mer än 700 originalföremål i den första vandringsutställningen om Auschwitz som samproducerats av det spanska utställaren Musealia och Auschwitz-Birkenau State Museum.
Auschwitz var det största tyska nazistlägret koncentrations- och dödslägret och det dödligaste av alla. Mer än 1 100 000 människor dödades bakom dess taggtrådsstängsel, av dessa mördades runt miljon judiska män, kvinnor och barn.

Judiska församlingen deltar i en samtalsserie om Auschwitz och Förintelsen. i samband med utställningen som arrangeras av  Malmö stadsbibliotek i samarbete med Nordic Exhibitions. Samtalsserien är en del av Öppna Malmö, Malmö stads satsning för att lyfta frågor om rasism och inkludering.

Så fortsätter vi vi att berätta om Förintelsen
Tre medlemmar ur Berättargruppen Förintelsens efterlevande delar med sig av berättelser från sina anhörigas upplevelser under Förintelsen, och hur de själva ser på återberättandet. Judiska Församlingens berättargrupp består av barn och barnbarn till de överlevande som tagit på sig uppdraget att berätta om Förintelsen.
Hur är det att gå ut och berätta om ens egna föräldrars eller mor- och farföräldrars upplevelser under Förintelsen? I ett efterföljande samtal pratar de om hur det är att återberätta sina anhörigas upplevelser och hur barn och barnbarn kanske rent av kan tillföra något viktigt i berättandet.

Tisdag 31 maj kl. 18.00, Malmö stadsbibliotek, Röda rummet

share