Ung församlingsmedlem dubbelt prisad för sitt engagemang mot antisemitism

Ung församlingsmedlem dubbelt prisad för sitt engagemang mot antisemitism

Den blott 21-åriga församlingsmedlemmen Mira Kelber mottog i november det prestigefyllda ELSA-pris av Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA. Och nu i december mottar hon också ett stipendium från Stiftelsen Botildenborg i Malmö för sitt arbete mot antisemitism.

Som vi tidigare rapporterat blev Mira vald till årets mottagare av ELSA-priset, som delades ut i Stockholms Stora Synagoga den 9 november i samband med minnesceremonin för Novemberpogromen 1938 (”Kristallnatten”). ELSA-priset uppgick i år till 20 000 kr.

foto: privat

– Jag blev jätteglad bara över att ha blivit nominerad. Jag tänkte: Va’ häftigt att någon i Stockholm ser vad jag gör här i Malmö, säger Mira, som till vardags studerar  mänskliga rättigheter vid Lunds universitet.

Hon anser inte att hennes person är viktig i sammanhanget. Därför trodde hon inte heller att det var hon som skulle få priset. Att bekämpa antisemitismen menar Mira vara hennes plikt.
– Jag hade en pappa som överlevde Förintelsen och då är det självklart att göra detta. Om inte jag, så vem? Sedan Miras pappa Frank Kelbers bortgång 2015 har hon vid besök på skolor och i andra sammanhang talat om sin fars upplevelser, hur det är att vara dotter till en överlevande, och om historisk och nutida antisemitism.

Miras arbete uppmärksammas nu också lokalt i Malmö, där hon får årets Botildenborgs-stipendium för sitt arbete mot antisemitism. Stipendiet som delas ut av Stiftelsen Botildenborg är på 25 000 kr och delas ut av borgmästare Carina Nilsson fredag den 17 december. Det är sjätte året i rad som Stiftelsen Botildenborg delar ut sitt stipendium till en ung Malmöbo som på ett modigt sätt arbetar för gemenskap.

I sin motivering skriver Stiftelsen att Mira ”…tilldelas stipendiet enligt för sitt orädda arbete och engagemang för den judiska gruppen i Malmö. Mira har startat Judisk ungdom, besöker skolor för att prata om rasism och antisemitism och hon medverkar på ett flertal sätt för att lyfta och belysa judiska frågor i Malmö. På ett modigt sätt står Mira upp för sin identitet vilket är viktigt för den judiska gruppen, såväl för hela det öppna Malmö.”

Mira arbetar även med att främja judisk kultur och judiska traditioner på ett konkret sätt. Hon är en av grundarna av och ordförande för den ideella föreningen Judisk Ungdom Malmö, JUM, som är en mötesplats för att stärka gemenskapen och identiteten bland judiska ungdomar i staden. JUM har 78 inskrivna medlemmar, varav 20 som är aktiva.
– Det är väldigt viktigt att vi unga i Malmö har ett judiskt sammanhang. Med värme i rösten berättar Mira om då JUM nyligen firade shabbat med några av de äldre i församlingen.

– Det var helt fantastiskt, tyckte alla vi från JUM som var på plats. Och de äldre uttryckte sin uppskattning över att vi för vidare våra judiska traditioner.

Fredrik S & Barbro Posner

Foto: Lars Dareberg (stor bild)

share