Smygvisning av Judiskt kunskapscenter gav medierespons
Lagom till församlingens 150-års jubileum i höst lanserar Judiska Församlingen Malmö ett unikt judiskt kunskapscenter i Malmö synagoga. Verksamheten beräknas vara i full gång i januari. Medier har dock redan fått komma på en ”smygvisning” av utställningen som visar upp judiska traditioner, församlingens historia, judisk kultur och behandlar Förintelsen och antisemitism. Kunskapscentrets utställning är även ett led i arbetet mot antisemitism i Malmö.
Det nya kunskapscentret är ett resultat av samverkansöverenskommelsen mellan Judiska Församlingen och Malmö stad. Huvudmålgrupper är grundskole- och gymnasieelever, men även universitetsstuderande, föreningar, arbetsplatser, vanliga Malmöbor och turistgrupper kommer att kunna boka besök.
Något för alla sinnen
Utställningen har integrerats i synagogans olika rum och omfattar judiska traditioner, identitet, församlingens historia, litteratur, kultur, språk (jiddisch och hebreiska), synagogan och dess arkitektur och funktion, Förintelsen och antisemitism. Här finns något för alla sinnen. Besökaren kan titta på föremål, bilder och böcker, lukta och smaka på mat och dryck, känna på, prova på och lyssna.
– Vi har smugit in utställningen i synagogan. Byggnaden i sig är en del av utställningen och vi har valt att bygga in innehållet i befintlig inredning och gjort så lite ingrepp i byggnaden som möjligt, säger utställningsproducent Sofie Bergkvist som utformat innehållet och pedagogiken i utställningen.
Alla besök kommer ske i grupp och måste förbokas. De leds av en guide, som också är medlem i judiska församlingen. Besöken innefattar visning av utställningen och även workshop och samtal kring centrets ämnen.
– Vi har rekryterat ett antal unga och äldre församlingsmedlemmar som guider. De kommer att gå en utbildning under höst och i början av 2022 satsar vi på att kunna öppna vår verksamhet för fullt, säger Fredrik Sieradzki som är verksamhetsledare för kunskapscentret.
Breddar utbudet
Det judiska kunskapscentret är en vidareutveckling av de guidade studiebesöken i Malmö synagoga. Före Corona-pandemin hade synagogan drygt 5 000 besökare årligen, mestadels skolklasser från hela Skåne, men även från Blekinge, Småland och Halland.
– Vi har mestadels lockat skolklasser som läser religion. Nu kommer vi även kunna erbjuda intressanta program för de som läser om Förintelsen, antisemitism, rasism, identitets- och demokratifrågor, säger Fredrik Sieradzki.
Röster om utställningen:
– Det känns fint att kunna öppna upp denna viktiga utställning samtidigt som Judiska Församlingen i Malmö firar 150 årsjubileum, säger församlingsordförande Ann Katina.
Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S):
– Den här fantastiska utställningen är viktig för vårt gemensamma arbete med Judiska församlingen och jag hoppas att många får möjlighet att ta del av den.
Judiskt kunskapscenters pedagogiska program
Den som bokar in ett besök kommer att kunna välja mellan tre pedagogiska program:
- Traditioner och identitet – 90 minuter (Målgrupp: mellanstadiet)
Vi pratar om judiska traditioner och seder kopplade till årets olika helger och diskuterar betydelsen av högtider, identitet, mänskliga rättigheter och vikten att få vara den man är. - Förintelsen och antisemitism – 90 minuter (Målgrupp: högstadiet och gymnasiet)
Här får eleverna möta människor som drabbats av antisemitism i historien och idag, liksom några av de församlingsmedlemmar som överlevde Förintelsen. I workshopform diskuterar vi händelser och personers upplevelser med fokus på att förstå, känna igen och agera mot antisemitism. - Allmän visning – 60 minuter (Målgrupp: högstadiet och gymnasiet och övriga grupper)
Visning av hela utställningen och besök i synagogans olika rum. Här får besökaren höra om judiskt liv, kultur och historia i en autentisk miljö och med nedslag i utställningens olika teman och delar.
Våra strategiska samarbetspartner:
Pedagogisk Inspiration vid Malmö stad: Bidrar med utvecklingen av pedagogiska program och utbildning i normkritik.
Malmö stadsarkiv: Har bidragit med stöd för att kunna sammanställa biblioteket och material till utställningen.
Forum för levande historia: Har varit delaktig i utvecklingen av de pedagogiska programmen och i utbildningen av guider.
Övriga samarbeten: Svenska kommittén mot antisemitism (guideutbildning), Malmö universitet (utbildningen av guider).
Finansiering
- Förstudien och framtagningen av kunskapscentret har finansierats av Malmö stad.
- Utvecklingen av pedagogiska program och utbildning av guider har finansierats av Malmö stad, Kulturrådet och Region Skåne.
FS
Foton: Josefin Widell Hultgren
Här är lite medieröster om utställningen:
https://www.gp.se/nyheter/sverige/utst%C3%A4llning-ska-motverka-antisemitism-i-malm%C3%B6-1.53901244
https://www.skd.se/2021/08/31/judiskt-kunskapscenter-del-i-kampen-mot-antisemitismen/
https://www.sydsvenskan.se/2021-08-31/synagogan-blir-judiskt-kunskapscenter
https://www.nsk.se/2021/09/01/judiska-forsamlingen-vi-arbetar-forebyggande/
https://news55.se/senaste-nytt/
https://allanyheter.com/n/210901/satsning-mot-antisemitism-i-malmo_-sannolikt-unikt_1267453.html
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8Q5761/utstallning-ska-motverka-antisemitism-i-malmo
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8Q5761/utstallning-ska-motverka-antisemitism-i-malmo
https://www.svd.se/judiska-forsamlingen-vi-arbetar-forebyggande
https://www.folkbladet.nu/2021-09-01/utstallning-ska-motverka-antisemitism-i-malmo
Recommended Posts
Salomon Schulman – en stor skånsk-judisk röst har tystnat
augusti 05, 2024
Sommartider för församlingskansliet
juni 27, 2024
Fint och festligt firande av Malmö synagoga
maj 28, 2024