Rosh Hashana – det judiska nyåret stundar i Malmös judiska församling

Rosh Hashana - det judiska nyåret stundar i Malmös judiska församling

På kvällen den 2o september infaller det judiska nyåret, Rosh Hashana. Direktöversatt betyder det “årets huvud”, vilket indikerar att det något mer än en årtalsändring. Helgen kallas också för Jom Teru’ah, eller trumpetandets dag, Teruah, betyder också att göra oväsen, och syftar till att man blåser i Shofar eller ett vädurshorn i synagogor runt om i världen. Så också i Malmö.

Rosh Hashana som varar i två dagar infaller på den första dagen i den hebreiska månaden Tishri, som brukar infalla i september eller oktober och är den dag, då världen skapades, enligt judisk tradition. Rosh Hashana är en glad högtid, då vi samlas i synagogan för g-dstjänster, som även inkluderar Torah-läsning, och predikningar. Vi samlas också i hemmen på kvällarna för att äta en god traditionell måltid, som bland annat inkluderar doppandet av äpplen, granatäpplen eller andra frukter i honung. Det traditionella Challah-brödet är runt (som en årscykel) på Rosh Hashana och är lite sötare än vanligt. Vi önskar varandra ett gott, nytt och sött år. Det är också vanligt att vi skickar Rosh Hashana-hälsningar till varandra.

Samtidigt är Rosh Hashana början på en tiodagarsperiod för botgöring och introspektion, kallad de tio botdagarna (Jamim Noraim, hebr.). Målet är att göra teshuvá, botgöring, och återvända till den rätta vägen genom att framför allt be medmänniskor om förlåtelse för de fel man begått eller för de löften man brutit. Tiodagarsperioden leder fram till Jom Kippur, försoningsdagen. Shofar-hornets ljud ska få judar att vakna till och tänka på ens liv och göra bättring, vilket är huvudtemat för Rosh Hashana.

I Malmö håller Malmö Ortodoxa Synagoga g-dstjänster i Malmö Synagoga. Även Egalitära Synagogan i Malmö håller g-dstjänster på Rosh Hashana. Vi önskar er alla ett gott nytt sött och fredligt år 5778.

share