Koranbränning orsakade fredsmanifestation, antisemitiska slagord och solidaritetsyttringar

Koranbränning orsakade fredsmanifestation, antisemitiska slagord och solidaritetsyttringar

Hotet om en förestående koranbränning i fredags (28 augusti) i Malmö av den danske högerextreme och antimuslimske Rasmus Paludan och svenske gatukonstnären Dan Park ledde till en mobilisering av Malmös goda motkrafter. Den judisk-muslimska dialogföreningen Amanah kunde få Malmös ledande politiker,  judiska Församlingen och svenska kyrkan att samlas till en manifestation mot hat och rasism i moskén i Rosengårds centrum.

Tyvärr kunde Paludans anhängare ändå genomföra sina aktioner under fredagen. De lade ut sin koranbränning på YouTube. Det ledde till protester i Rosengård som mynnade ut i våldsamheter, där en mobb på mellan 200 och 300 personer blockerade Amiralsgatan och attackerade poliser med annat stenar, samt ägnade sig åt skadegörelse och att bränna bildäck.

Man började också skandera en antisemitiska ramsan “Khaybar, Khaybar ya Yahud…”, som hörts tidigare på Malmös gator. Den manar till mord och utrensning av judar till minne av en strid år 628 i oasen Khaybar i Arabien, där judar ska ha dödats av Muhammeds soldater.

Judiska Centralrådet skriver bland annat i ett uttalande på söndagen 30/8:
“…Judiska Centralrådet ser ytterst allvarligt på denna händelse och uppmanar polisen och andra ansvariga myndigheter att lagföra de individer som genom detta gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp.

Det är även helt nödvändigt att polisen har kunskap och möjlighet att ingripa mot individer som gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp även om det framförs på ett annat språk än svenska. På så vis går det inte annat än att tolka folkmassan som att den uppmanade till mord och utrensning av judar.

Centralrådet vill avslutningsvis framhålla att vi ser med avsky på brännandet av Koranen och andra heliga skrifter i syfte att kränka en religiös eller etnisk grupp.”

Malmös finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh skriver på Twitter om det skedda: “Fick kännedom att de våldsverkarna i fredags skanderat antisemitiska slagord. Avskyvärt och vidrigt. Liksom våldet mot polis o räddningstjänst”.

Den 1 september mottog JFM ett brev från Malmö Muslimska Nätverk, MMN, som utgörs av en rad stora församlingar för troende muslimer av afgansk, albansk, arabisk, bosnisk, pakistansk, svensk och turkisk härkomst.

I brevet skriver MMN bland annat: ”…Vi i MMN uppskattar det tydliga ställningstagande som judiska församlingen tog mot islamofobin genom att stå upp för oss i en av våra egna moskéer på torsdagen. Vi ser det som ett fördjupat förtroende i riktning mot ett långsiktig arbete mot islamofobi och antisemitism, gemensamt. Tyvärr, trots alla goda krafters samarbete för att förhindra hatmanifestationer skedde de ändå och rena kriminella dukade upp ett smörgåsbord av hat först mot oss och sen mot er. Det är tragiskt att ni ännu en gång blir föremål för hat på öppen gata. MMN fördömer självklart de antisemitiska hatorden som en del skanderade vid upploppen….”

Rabbin Moshe-David HaCohen och Judiska Församlingens ordförande Ann Katina har tackat för solidaritetsyttringarna. Så här skriver Moshe-David på Facebook: “…Varje person måste göra ett eget val över hur man vill använda sina ögon; att tro på det goda eller fokusera på de dåliga elementen, det extrema. Genom vår egen judiska historia I minne bör vi vara väldigt försiktiga med att göra generaliseringar av den andra, för att rättfärdiga rasism och hat. MMN var inte skyldiga till det som skedde, ändå gick de ut med ett starkt uttalande mot antisemitism och visade uppskattning för de handlingskraft som Judiska Församlingen visat. MMN fokuserade på det goda och fördömde tydligt antisemitism och hat.

Ann Katina skriver bland annat i sitt svar till MMN: ”Ja, det är en lång väg kvar i vår respektive kamp mot det irrationella hatet, men jag upplever att vi kommit närmare i våra relationer och i vårt arbete sida vid sida mot hat och rasism.”

share