Lars Åberg fick tuffa frågor på författarkväll

Lars Åberg fick tuffa frågor på författarkväll

Lars Åbergs senaste bok Framtidsstaden var ämnet för kvällen för en författarkväll på Judiska Församlingen i Malmö. Boken om Malmös allvarliga problem med segregation, dålig integration, kriminalitet och sociala problem har uppmärksammats i radio och TV och i Sydsvenskans kultursida har den sågats vid fotknölarna. Men boken är redan en bästsäljare.
Ett av kapitlen handlade om antisemitismen i Malmö. Vilket var ett gott skäl som något att bjuda in journalisten och författaren Lars Åberg som skildrat Malmö i snart 40 år i tidningsspalterna. Det blev en spännande kväll där Åberg fick svara på både lätta och svåra frågor.
De flesta av frågorna tog givetvis upp antisemitismen i Malmö, som Åberg skrivit om många gånger. Lars Åberg menar att det har varit extra svårt för de styrande i Malmö att hantera problemen med antisemitismen i Malmö, eftersom den kommer från människor med rötter i Mellanöstern. En stor väljargrupp som man, enligt Åberg, inte vill stöta sig med.

Han är också kritisk mot vissa företeelser bland muslimska ledare i Malmö. En av de som kritiseras i boken är imam Salahuddin Barakat, som också var en åhörarna. Barakat, som öppet motarbetar antisemitism,  ställde också ett par kritiska frågor. Han tyckte  att Åberg skildrat honom på ett negativt sätt och satt honom i sällskap med antisemiter och beskrivit honom som en segregationsivrare. Åberg å sin sida menade att han hade torrt på fötterna i sin skildring.

Det blev en på det hela taget en bra frågestund, där den 60-hövdade publiken, de flesta församlingsmedlemmar, frågade om Åbergs syn på situationen i Malmö och antisemitismen.  Även om inte exakt alla på plats var överens om allting i boken, så verkade finnas en konsensus om att boken tog upp ett livsviktigt ämne – inte minst för Malmös judar. Debatten om hur problemen ska tacklas går vidare.

Fredrik Sieradzki

Lyssnartips:  Salahuddin Barakat uttalar sig om författarmötet i sin Podd muslimska perspektiv

 

share