Förintelsens ögonvittnen övergår till Berättargruppen Förintelsens efterlevande

Förintelsens ögonvittnen övergår till Berättargruppen Förintelsens efterlevande

Namnbytet är ett tecken på att barn och barnbarn till de överlevande har tagit över stafettpinnen och går ut och berättar om sina nära och käras upplevelser.

Berättargruppen består idag av ett tiotal personer inklusive kontaktpersonen Anita Marcus. Lea “Lorka” Gleitman, 96 år ung, är det det återstående ögonvittnet som är i stånd att gå ut och berätta, men just nu är det svårt på grund av Coronan. Trots pandemin kunde dock berättargruppen genomföra en omfattande berättarinsats i grundskolor, gymnasier och komvux i Malmö med omnejd den 21 och 22 oktober. Tillsammans med kolleger från Göteborg och med stöd från Forum för levande historia levererade gruppen sammanlagt 43 lektionstimmar.

Nu försöker gruppen komma ut och berätta i samband med Förintelsens minnesdag och har i dagarna gått ut med en förfrågan till en rad skollärare i Malmö-Lund med omnejd. En del av gruppmedlemmarna är beredda att berätta även via Zoom eller någon annan videolänk.  Vill du boka in Berättargruppen Förintelsens efterlevande på ett besök, eller är du intresserad av att själv gå med vår grupp? Tag kontakt med oss här.

share