Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Tu biShvat – Trädens nyår

På kvällen den 5 februari inleds Tu biShvat, trädens nyår eller trädens högtid. Namnet Tu biShvat betyder bokstavligen den femtonde i månaden Shvat.  På hebreiska skrivs 15 som ט”ו  som kan läsas som “Tu”.  Även om det kan vara lite svårt att tänka sig här uppe i Sverige, där vid den här tiden på året snön ofta ligger på marken, så är denna tid på året början av våren i Mellanöstern. Det första trädet som ofta slår ut på våren i Israel och i Medelhavets länder är mandelträdet. Det är därför brukligt att äta olika frukter som är kända för Israel (även om de kan komma från andra länder) på Tu biShvat.

Man brukar äta någon av de ”sju sorters grödor” som nämns i 5 Moseboken 8:8. De är vete, korn, vindruva, fikon, granatäpple, oliv, och dadel. Det är också brukligt att äta en frukt som man inte har ätit på länge för att kunna säga Shehechijanu (en tacksägelse för någonting nytt, eller man inte upplevt på länge).
Det är också en vanligt att man planterar nya träd tillsammans på denna högtid. Helgen har ändrats under århundraden, idag ser vi Tu biShvat som en helg som också knyter oss till naturen, miljöfrågor, och landet Israel.

Tu biShvat nämns redan i Talmud. I Mishnan, i traktatet Rosh Hashana läser vi:

אַרְבָּעָה רָאשֵׁי שָׁנִים הֵם…  בְּאֶחָד בִּשְׁבָט, רֹאשׁ הַשָּׁנָה לָאִילָן, כְּדִבְרֵי בֵית שַׁמַּאי. בֵּית הִלֵּל אוֹמְרִים, בַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר בּוֹ:

Det finns fyra ”nyår” per år: … den första i månaden Shvat är det trädens nyår, säger Huset Shammai, och Huset Hillel säger på den 15:e.

Källa: bl a JFSL. JFM

Start

2023-02-05 kl. 18:00

End

2023-02-06 kl. 18:00
Event Tags

Share this Event