Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Äntligen Pesach

På kvällen den 22 april sätter sig judar över hela världen till bords för att fira den första seder-kvällen i firandet av Pesach till minne av uttåget ur Egypten – från slaveri till frihet. Pesach varar i åtta dagar. I år börjar Pesach senare än vanligt, då vi har haft en “skottmånad”. Varför då?

Den urgamla judiska kalender följer månen. Men ett månår är 11 dagar kortare än solåret. För att alla de judiska helgerna ska infalla precis på rätt årstid så som Toran föreskriver, så måste vi lägga till en extra månad vid sju tillfällen under en nittonårsperiod – det vill säga en extramånad vartannat eller vart tredje år. Därför har vi i år har haft två på varandra följande månader kallade Adar (Adar 1 och Adar 2). Och månaden Adar kommer före månaden Nissan, vårens månad, Pesach infaller den 14 nissan.

På bilden ovan syns bland annat Matza – det osyrade brödet – som vi äter till Pesach, samt ett så kallat seder-fat med olika rätter som ska symbolisera olika aspekter på Torans berättelse (2:a Moseboken) om Israels tillvaro i Egypten som slavar och deras befrielse. Det hebreiska ordet seder betyder ordning, och kvällsmåltiden som inleder Pesach följer en ordning som ger plats för bland annat berättande, frågor och diskussioner. Även maten symboliserar olika saker. Matza var det bröd som aldrig hann jäsa när israeliterna skulle bege sig ut i all hast ut från Egypten. De bittra örterna, ofta används pepparrot, symboliserar det bittra liv som israels barn hade som slavar i Egyptens land, och så vidare.

Läs gärna och titta på mer om Pesach på vår systerförsamling Judiska församlingen i Stockholms webbsajt.

 

Start

22 april kl. 21:12

End

30 april kl. 21:51
Event Tags

Share this Event