
Bild: Noah Richter / www.noberi.org
Malmö synagoga
Den 20 september 1903, lagom till de stora judiska hösthelgerna, invigdes Malmö synagoga med pomp och högtidlighet. Malmös judiska församling hade nu fått sin första permanenta samlingsplats och gudstjänstlokal. Byggnaden på Föreningsgatan har sedan dess varit ett välkänt landmärke i Malmö.
Synagogans arkitekt, John Smedberg, var stadsarkitekt i Malmö och kom att rita många av Malmös stora offentliga byggnader, bland annat 9 av Malmös femton skolor samt Malmö stadsbibliotek. Smedberg var också Malmös första akademiskt utbildade arkitekt. Han hade bland annat studerat i Paris, där han för övrigt träffade sin blivande hustru Nanna Carolina Jacobsson, som kom från en svensk-judisk familj.

Morisk stil blandad med Jugend
Med sin moriska stil och spännande arkitektur, väckte synagogan en del intresse i staden. Idag är den vackra synagogan en av fåtalet återstående synagogor i Europa som är byggda i denna stil.
John Smedberg var allt sedan sin studietid intresserad av judisk arkitektur och kultur och hade tidigare varit involverad i ritandet av en synagoga i Frankrike. Hans design av Malmö synagoga var klart influerad av andra synagogor runt om i Europa. Under slutet av 1800-talet byggdes europeiska synagogor allt oftare med österländska stilelement som en påminnelse om judarnas orientaliska rötter.

De moriska stilelementen är synagogans kupoler, hästskobågarna och ornamenten i form av stiliserade lotusblommor. Det finns också klara influenser av den rådande Jugend-stilen i synagogans utformning. Malmö synagoga kan inrymma upp till 400 personer och den funktionella utformningen av G-dstjänstrummet erbjuder en god akustik. Det är särskilt viktigt då synagogans ortodoxa gudstjänstordning inte tillåter att man använder mikrofon i samband med G-dstjänster.
Synagogor kan se ut på många sätt. Följande gör det till en synagoga:
De bedjande är vända mot Jerusalem.
Torarullarna, de heliga skrifterna, förvaras i arken, Tora-skåpet.
En evighetslampa, Ner Tamid, som symboliserar ljuset som alltid brann i Jerusalems tempel och som påminner om Guds närvaro.
Det finns för övrigt inga avbildningar av människor. Synagogor delar detta med moskéer, som inte heller visar avbildningar av människor.