
Bild: Noah Richter / www.noberi.org
Föreningar
Här är de föreningar som för närvarande är anknutna till Judiska Församlingen i Malmö. JFM har en livlig föreningsverksamhet. Våra föreningar och verksamheter engagerar olika åldersgrupper och intresseprofiler. Klicka på namnen om du vill veta mer om respektive förening.
Sportklubben Hakoah

SK Hakoah var från början en fotbollsklubb i Malmö som grundades 29 december 1932 av judiska immigranter i Malmö. Klubben var Sveriges första fotbollslag grundat av invandrare. Från början var det enbart personer med judiskt påbrå som spelade för klubben, men med tiden förändrades det och alla välkomnades. Klubbens verksamhet breddades med tiden och har bland annat haft en bordtennissektion. 2013 meddelade Hakoah att fotbollssektionen skulle läggas ner. Klubben har dock fortfarande kvar sin sektion inom bridge och bedriver viss fotbollsverksamhet för knattar.
Judiska Kulturföreningen 1945 i Malmö

Föreningen fick formellt sitt nuvarande namn den 6 augusti 1989. Under åren 1946-1989 var benämningen ”Föreningen 1945-års Räddade Judar”. Verksamheten bestod av kulturella, sociala och religiösa program samt regelbundet återkommande aktiviteter, såsom studiecirklar etc. Målgruppen var ursprungligen överlevande från Förintelsen. Tyngdpunkten avseende de kulturella aktiviteterna var på jiddischspråk och kultur, då i stort sett samtliga medlemmar var jiddischtalande.
Det judiska språket jiddisch och att hålla språket levande på olika sätt är viktigt för föreningen. När jiddisch blev ett nationellt minoritetsspråk såg vi det som en framgång, och så småningom bildades också Sveriges Jiddischförbund. Malmö/Lund blev genast medlemmar och via förbundet verkar mycket aktivt gemensamt med det övriga Jiddisch-Sverige för att på alla sätt låta språket vara levande.
Åtminstone en gång om året anordnades under de tidigare åren teaterföreställningar, sångprogram etc med artister företrädesvis från Israel men även från exempelvis Köpenhamn, Stockholm, Moskva för att nämna några exempel.
Föreningen anordnar fortfarande eller medverkar i en rad program i samarbete Judiska Församlingen i Malmö, såsom: den nationella minnesdagen för Förintelsens Offer, årsdagen av befrielsen av Auschwitz den 27 januari, Jom Hashoa-gudstjänsten på årsdagen av upproret i Warszawas Getto, Jom Hazikaron och Jom Haatsmaut-gudstjänsten , Jom Haatsmaut-festen, Haskara på Judiska Begravningsplatsen i Malmö mellan Rosh Hashana och Jom Kippur Noraim. Purim- och Chanukafester samt givetvis teaterföreställningar på jiddisch.
Tidigare har föreningen bedrivit kursverksamhet såsom en bibelcirkel, litteratur- och konversationskurser på jiddisch samt på svenska. Det sistnämnda för att hjälpa nyinvandrade medlemmar att förkovra sig i för det svenska språket och den svenska kulturen. Det har funnits en egen amatörteater med medverkande i olika åldrar. Den traditionen har upprätthållits av Glatt Kosher-gänget med judisk humor som specialitet.
Den främsta målsättningen är densamma som när föreningen grundades: Föreningens har till uppgift att befrämja judisk kultur och judisk sammanhållning. Ett annat viktigt inslag är kampen mot antisemitismen och assimilationen samt att tillvarata medlemmarnas judiska intressen. Föreningens medlemmar tog initiativet till bildande och har sedan deltagit i den mycket uppmärksammade verksamheten som kallas Förintelsens Ögonvittnen. Hundratals besök hos skolor, föreningar etc. har genomförts av gruppens medlemmar för att informera om Förintelsen.
Många av grundarna och tidigare aktiva är inte med oss längre. Ett generationsskifte inträffade 2010 då en helt ny styrelse bestående av personer tillhörande den andra generationen av Förintelsens överlevande övertog ledningen av verksamheten.
B'nai Brith

B’nai B’rith är en världsomspännande sammanslutning av så kallade Loger. Vi finns i 58 länder, varav 29 i Europa.Den första Logen grundades 1843 i New York. Grundaren hette Heinrich Jonas och var en tysk jude som sedermera amerikaniserade sitt namn till Henry Jones. De höga målsättningarna är: judiskt samförstånd, medmänsklighet och välgörenhet.
Anti Defamation League
B’nai B’rith och främst dess tidigare underorganisation Anti Defamation League har haft enomt stor betydelse för kampen mot antisemitism, för mänskliga rättigheter och politisk aktion. B’nai B’rith International har observatörsplats i FN (Unesco) och EU. Logerna bedriver omfattande socialt och kulturellt arbete. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden. Medlem i Logen kan bli varje jude som tillhör någon judisk församling efter nominering av någon som redan är en Logebroder. Många loger har både manliga och kvinnliga medlemmar, dock inte Malmölogen, för närvarande får man kanske tillägga. Malmölogen grundades 1952. Vi är numera den enda B’nai B’rith logen i Sverige och tillhör distriktet B’nai B’rith Europe.
Välgörenhet
Malmölogen har både slutna, så kallade arbetsmöten och öppna logemöten. Vid varje logemöte anordnas något föredrag med kulturellt eller politiskt innehåll. Givetvis har vi goda kontakter med andra loger, inte minst med Danmark Loge. Trots att vi är ganska få, bedriver vi omfattande välgörenhet. Som exempel kan nämnas hjälpsändningar till judarna i Lutsk, Ukraina, Tartu, Estland, bidrag till olika projekt, såsom ”En liten hand”, insamlingar till terrorns offer i Israel, till Magen David Adom etc.
En årligen återkommande insats är utdelning av Sederpaket till gamla och ensamma judar i Malmö, Lund, Helsingborg och Landskrona. Våra öppna aktiviteter arrangerar vi ofta i samarbete med församlingen, Judiska Kulturföreningen 1945 i Malmö, Samfundet Sverige-Israel, och B’nei Akiva för att nämna några. Vi är välkomna att ta med våra familjer och vänner till olika evenemang som exempelvis Chanukaloge.
WIZO Malmö

WIZO (Women International Zionist Organisation) är en världsomspännande och opolitisk kvinnoorganisation. Vi arbetar för att stötta, undervisa och hjälpa barn, ungdomar, kvinnor och äldre i Israel oavsett ursprung, hudfärg eller tro.
Organisationen har 38 federationer över hela världen och 250 000 medlemmar. I Sverige är vi ca 1 200 medlemmar. WIZO Malmö är en av fyra lokala föreningar som ingår i federationen WIZO Sverige. WIZO Malmö når du via kontaktformuläret för föreningskontakter.
Vad gör WIZO?
WIZO stöttar och utbildar kvinnor i Israel, men även i resten av världen. Vi arbetar aktivt för att stärka kvinnans ställning och jämställdhet samt främja kvinnors engagemang i det offentliga livet. Vidare verkar vi för att förbättra levnadsvillkoren för underprivilegierade eller dysfunktionella familjer, för utsatta ungdomar, för barnfamiljer och för våldsutsatta kvinnor och barn.
För närvarande driver WIZO bland annat 165 daghem i Israel, i nära samarbete med israeliska statliga och kommunala myndigheter. Vi driver också fem ungdomsbyar, som ger ungdomar i riskzonen en ny chans i livet. Därutöver driver WIZO ca 800 program och utbildningar för att stödja ungdomar och kvinnor.
WIZO Sverige samlar på olika sätt in pengar, som oavkortat går till WIZO:s olika verksamheter i Israel. Allt arbete sker med frivilliga insatser – såväl här i Sverige, som i Israel.
Uppvakta med WIZO:s diplom eller gåvokort
Vackra diplom med WIZO-dagar, kondoleanskort och fina gåvokort beställer du enkelt i WIZO:s webbshop på www.wizo.se/webbshop. Du kan även beställa hos Mariola Cressy via diplom.malmo@wizo.se.
Ditt bidrag gör skillnad!
Alla insamlade medel går oavkortat till de verksamheter i Israel som WIZO Sverige har ansvar för. För närvarande ansvarar vi för fem olika daghemsprojekt i socialt utsatta områden. Dessutom bidrar vi bland annat till utbildning av ungdomar och kvinnor, skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor, telefonhjälplinjer för män med våldsamt beteende, för akut juridisk hjälp för kvinnor och för föräldrar i behov av råd och stöd.
Inbetalning till WIZO Malmö av gåvor, medlemsavgifter med mera, gör du till bankgiro 5137-4387 eller Swish 123 589 50 16. Vänligen ange ditt namn och vad betalningen avser.
Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Lokalavdelning Malmö-Lund
Vänskapsförbundet Sverige-Israel är till för dig som vill bidra till kontakterna mellan det israeliska och det svenska samhället. Vi är ingen politisk organisation i den bemärkelsen att vi har ett politiskt program, vare sig för hur fredsprocessen eller en fred mellan Israel och dess grannar skall se ut. I vår organisation finns många olika åsikter företrädda.
Vänskapsförbundet Sverige - Israel är en såväl politiskt som religiöst obunden organisation, vars syfte är att sprida kunskap om Israel och det judiska folket samt bygga vänskapsrelationer mellan Israeler samt judar i Sverige och svenskar. Lokalavdelningar finns spridda ut över hela landet. Vi arrangerar regelbundna månatliga sammankomster med talare som på något vis har kunskaper inom detta område. Vi anordnar också musikaftnar eller stöder sådana externa arrangemang som har anknytning till judisk musik och musiker.
Vänskapsförbundet i Sverige arbetar för att:
Öka kunskapen om Israel.
Öka förståelsen för Israel.
Stärka banden mellan Sverige och Israel.
Vi gör det genom att:
Införa och delta i debatten om Israel.
Främja officiella och privata kontakter med organisationer och enskilda i Israel.
Arrangera resor till Israel.
Främja kunskap om och förståelse för kultur, religion och samhällsförhållanden i Israel.
Sprida information om Israel via digitala kanaler, nyhetsbrev samt på webbplatsen.
Sverige är idag Europas mest Israel-negativa land. Det vill vi ändra på! Det kommer att krävas ett hårt och målmedvetet arbete för att nå detta. Vi är övertygade om av vi kommer att lyckas – men vi behöver din hjälp! Bli medlem, aktivera dig i din lokalförening, stöd vårt arbete med donationer och få vårt nyhetsbrev.Vi vill även vara en plattform och en mötesplats för alla Israelvänner. En mötesplats där vi tillsammans kan planera och genomföra olika aktiviteter, projekt och utspel för att hjälpa, försvara och stödja Israel på alla nivåer, inte minst i media.
I detta väldigt viktiga arbete för Mellanösterns enda demokrati behövs alla Israelvänner.
Du är varmt välkommen att bli medlem och bli en del av en växande rörelse. Varje medlem är väldigt viktig och det finns uppgifter för alla. Tillsammans är vi en stark röst för Israel.
Vår lokalavdelning i Malmö-Lund uppmuntrar och är medarrangör i flera av de typiskt judiska fester och högtider som firas under året. Genom vårt lokalsamfund i Malmö/Lund har vi också ekonomiskt kunna stödja olika projekt i Sverige vad gäller läger och flyktingar. Information om möteskvällar går ut till våra medlemmar antingen via mail eller post.
Vänskapsförbundet Malmö – Lund har idag knappt 200 medlemmar. Styrelsen som leder verksamheten i Malmö/Lund är hämtad ur olika intressegrupper.
Judiska Kvinnosällskapet
Judiska Kvinnosällskapet skapades hösten 2016 med mål att primärt främja den kvinnliga judiska gemenskapen och judiska familjeidentiteten. Gruppen har sedan sitt grundande organiserat föreläsningar centrerat kring hälsa. Pengar som samlas in i samband med JKS evenemang skänks oavkortat till lokala judiska ändamål. JKS har utfört donationer till bland annat judiska förskolan Chinuch, Hakoah, och seniorluncherna.
EDEN – Judisk Skandinavisk Kultur & Sällskapsklubb

Vill ge dig fler aktiva judiska och israeliska upplevelser! Vi skapar och ger dig ny judisk kultur! Aktiva upplevelser! Vi skapar produkter för judisk kultur och Israel-bidrag! Vi vill hjälpa dig till bättre kontakt med judisk – israelisk kultur i Skandinavien! Vi vill göra verklighet av dina idéer om judiska och israeliska program!
Vi vill hjälpa dig att söka medlemskap i din närmaste judiska församling! EDEN Kan ge dig nya vänner!
Upplev partyn, debatter, judiska kulturprogram m m. Vi behöver fler medlemmar och du behöver oss för att ha trevligt på judiskt-israeliskt vis!
Kom med nu!
Medlemsavgiften är 200 kronor per halvår för dig eller din familj. Medlemsavgiften för judiska singlar är 150 kronor per halvår. Betala till vårt Plusgirokonto nr. 469 50 57 – 2, eller Bankgiro nr. 5122-6090
Skriv EDEN medlemsavgift på inbetalningen!
Länk till EDENs hemsida hittar du här.
adam V’chava - Judisk Skandinavisk Kultur & Vänskapsklubb

adam V´chava vill ge dig fler aktiva judiska o israeliska upplevelser med judisk tradition som bas!
Ha trevligt med judiska ungdomar i stan och i Skandinavien! Vill hjälpa dig till bättre kontakt med judisk – israelisk kultur i Skandinavien! Vill göra verklighet av dina idéer om judiska och israeliska program! I din stad! Atid i adam V ´chava! Atid betyder framtid och är vår yngre verksamhet för dig mellan ålder 15-18 år.
Välkommen som medlem om du är judisk singel. Skicka din ansökan nu! Det kan ge dig nya vänner!
Upplev partyn, debatter, judiska kulturprogram, Israel i sång och dans, disco, resor, filmklubb, ute i naturen med kumsitz, roliga tävlingar i lag, spelkvällar, ledarskapsprogram och personlig utveckling, Israel igår och idag, ivrit, m m. Vi behöver fler medlemmar och du behöver oss för att ha trevligt på judiskt-israeliskt vis!
Kom med nu! adam V'chava är hebreiska och betyder Adam o Eva. Villkor för medlemskap: Minst en av dina föräldrar har judisk bakgrund och du är singel!
Medlemsavgiften är 150 kronor per halvår. Betala till vårt Plusgirokonto: 469 50 57 – 2 eller till vårt Bankgirokonto: 5122-6090
Ledare o ordförande: Sigvard ”Sigge” Aronsohn.
Köp singelringen adam V´chava i sterling silver med röd emalj!
Kontakta adam V'chava genom vårat kontaktformulär för föreningskontakter här.
Länk till adam V'chava's hemsida hittar du här.
Chabad Lubavitch Malmö
Kontakta Chabad Lubavitch Malmö genom vårat kontaktformulär för föreningskontakter här.
Länk till Chabad Lubavitch Malmös hemsidan hittar du här.
