Spelman på taket på Malmöoperan i höst

Spelman på taket på Malmöoperan i höst

Philip Zandén som Tevje. Foto: Malmöoperan

I höst sätter återigen Malmöoperan den omåttligt populära ”Spelman på taket”, den kanske mest kända musikalen med judiskt tema. Sist den sattes upp i Malmö var året 1997, då med Jan Malmö i huvudrollen som Tevje, mjölkutköraren. I år är det Philip Zandéns tur att ikläda sig den slitna mössan, rocken och det traditionella judiska plagget med tsitzit, bönefransar i de fyra hörnen. Zandén, som har judiskt påbrå, mormodern kommer från en judisk familj i Göteborg, är en musikalisk skådespelare och kan komma att gestalta en spännande Tevje. Den minnesvärde kommer ihåg att han slog igenom som en ung Mozart i uppsättningen av Peter Schaffners skådespel Amadeus på Malmö Stadsteater 1983.
Den som läser presentationen på Malmöoperans hemsida märker att den engelska regissören Orpha Phelan vill lyfta fram den fattige mjölkutköraren Tevjes bryderier. I vilken utsträckning står tradition för oföränderlighet? Ett ständigt aktuellt tema – inte minst i den judiska världen.
”Spelman på taket” bygger på Sholem Aleichems roman ”Tevje, mjölkutköraren” där Tevje kämpar för att bevara judiska traditioner samtidigt döttrarna som vill gifta sig av kärlek och i den lilla ryska shteiteln Anatevka 1905. En judisk värld som hotas av slitas sönder av pogromer. Musikalen inleds just med det kända sångnumret ”Tradition”. Annars är den mesta kända sången ”Om jag hade pengar” (If I were a rich man). Föreställningens dirigent  är för övrigt Stefan Solyom. Premiär är den 2 september och föreställningen kommer att ges ända till slutet av januari 2018.

share