Purim är här – låt oss glädjas för frihet

Purim är här - låt oss glädjas för frihet

Nu firar judar över hela världen Purim, en glad helg där klär ut oss i maskeradklädsel och festar. Det är en mitzvah, bud, att hålla en festmåltid på Purim. Det också en mitzvah att lyssna på genomläsning av Megillat Ester, Esters bok (t h) som är skriven för hand på hebreiska på en pergamentrulle, precis som Toran (de fem moseböckerna).

Historien bakom Purim, nedtecknad i Esters bok, är spännande och har ibland skämtsamt och aningen ytligt sammanfattats på engelska med frasen: ”They tried to kill us, but we won, now let’s eat”. Esters bok handlar om hur judarna i kung Achashverosh (Xerxes eller Artaxerxes) persiska rike på 400-talet räddades från utrotning tack vare den vackra judiska drottningen Ester och hennes morbror Mordechais modiga ingripande.

Berättelsen bakom Purim är en historia om hat, kärlek, mod och enorm tur (eller var det bara tur?). Den fjortonde dagen i den hebreiska månaden Adar, var den dag som kungens onde minister, agagiten Haman, hade dragit lott att alla judar i det väldig persiska riket, som sträckte sig från Indien till Afrika, skulle utrotas. Istället för en dag av förintelse, blev den 14 Adar – tack vare en närmast osannolik kedja av händelser – istället en triumfens dag för alla judar. På denna dag kunde judarna i stället stå upp och besegra sina fiender. Därefter fick judarna, som sjuttio år tidigare förts som fångar till Babylon, tillstånd av kung Koresh (Cyrus den store) att återvända till Israels land för att återuppbygga Jerusalem och det heliga templet.

Namnet Purim betyder lotter, vilket alluderar på tur. Men trots att gud aldrig nämns en enda gång i den bibliska berättelsen, så var det enligt våra lärde rabbiner, den gudomliga försynen som låg bakom förloppet. Drottning Esters namn har också en betydelse i denna historia. Namnet Ester är synonymt med roten för det hebreiska ordet lehastir, att dölja. Den rabbinska tolkningen är att gud ”dolde sitt ansikte” bakom allt som hände. Därför är det en tradition att klä ut sig och ha maskerader (t h) där man dricker och är glad på Purim.

På bilden (t h) syns en trekantig Purim-kaka. Dessa traditionella kakor kallas Homentashen (Hamans fickor) på jiddisch eller Oznei Haman (Hamans öron) på hebreiska och har en fyllning som kan bestå av olika söta saker såsom choklad, sylt, dadel, plommon, russin, aprikos, eller vallmofrön.
När man läser ur Megillat Ester är det också en tradition att göra oväsen och bua varje gång namnet Haman nämns. Dessutom ska man tänka på andra på Purim, därför är det en mitzvah att sända matpaket (Mishloach manot) till varandra och att ge gåvor till de fattiga (Matanot la’evjonim).

share