Personalen på äldreboendet lär sig judiska traditioner

Personalen på äldreboendet lär sig judiska traditioner

Vad äter man för rätter på Pesach? Vad är Shavuot för något? Vad äter man på det judiska nyåret? Vad ska vi tänka på när en judisk person dött? Personalen på äldreboendet i Malmö hade många frågor när de träffade Daniel Koverman för en frågestund.

Idag finns det 11 judiska åldringar på äldreboendet, vilket är ungefär en fjärdedel av alla boenden. Många av dessa judiska personer har upplevt Förintelsen och bär på många obehagliga minnen som kan spöka då och då. Samtidigt lyser ansiktena upp när de hör en sång på jiddisch eller när det bjuds på judisk mat.

Bland personalen finns det många nya ansikten och en del jobbar inte heltid. Därför var det uppskattat när Daniel Koverman (t h ),som också guidar i Malmö Synagoga, tittade in i början av februari för att berätta lite om judiska traditioner och helgdagar. Det är tredje gången som Daniel kommer för att informera om det judiska.

– Förra gången pratade vi mycket om de trauman som en del av gästerna bär på och hur man ska förhålla sig till det som personal, berättar Daniel. Den här gången ville man fokusera på traditioner, helgdagar och frågor om sjukdom och död i mån av tid. Det märktes att just frågorna om mat vid varje helg var intressanta. Fastedagarna var med andra ord ganska lätt avklarade. En dam i personalen undrade om det fanns något mjukare bröd än matzes att bjuda på Pesach. Vi tipsade att hon kunde mjuka upp matzebitarna med vatten.

Intresset är stort och tiden knapp, så under detta besök hanns det inte med att prata om sjukdomar och dödsfall.
– Jag kommer gärna ut igen och informera personalen, säger Daniel. Personalen har dessutom nu fått en judisk kalender så att de kan notera när de judiska helgerna infaller. I mars är dags för en gemensam shabbat-måltid tillsammans med gästernas barn och andra anhöriga.

 

FS  (text och foto)
PS. Av säkerhetsskäl har vi utelämnat namnet på äldreboendet.

 

share