Möt Malmöförsamlingens nye rabbin Avi Scharf

Möt Malmöförsamlingens nye rabbin Avi Scharf

I slutet av februari slutar Malmöförsamlingens uppskattade församlingsrabbin Moshe-David HaCohen och blir istället heltidsanställd av samarbetsprojektet Amanah. Ny församlingsrabbin blir israelen Avi Scharf som kommer hit i början av mars.
Församlingsmedlemmarna har fått bekanta sig med Avi och hans familj via Zoom och Kvällsposten har redan hunnit intervjua honom (se länk längre ned). Rabbin Avi Scharf och hans fru Devorah vill göra skillnad i Malmöförsamlingen. Ett av deras recept är just jiddischkeit (judendom) via magen.

– Vi vill bjuda på mat för både kropp och själ, säger Avi Scharf när han träffade församlingsmedlemmarna på Zoom.
Familjen Scharf består av Avi, hans hustru Devorah (bild t h) och sex barn. Avi och Devorah säger att de älskar att vara gästfria och bjuda hem folk på shabbatmåltider.
– När vi bodde i London för tolv år sedan, där jag var rabbin i en nystartad och livlig församling, såg vi till att aldrig ha färre än tio gäster hemma på shabbat, säger Avi

– Vår metod är enkel. Vi bjuder hem folk på middag, lär ut judendom, och så bjuder vi på mer mat och så vidare. Det bästa sättet att påverka någon är via mat, säger Avi Scharf leende.
Avi Scharf, som kallar sig utbildare, tycker föga förvånande att just sederbordet är en utmärkt illustration av judisk pedagogik:
– Sedermåltiden lockar och uppmuntrar barn att ställa frågor.

Familjen Scharfs kommer att fortsätta det som rabbin Moshe David HaCohen startade i form av regelbundna shabbatarrangemang. Och givetvis kommer familjen att bjuda hem gäster till shabbatmåltider i sin våning i församlingshuset.

– Moshe-David (t h) har gjort ett fantastiskt jobb och vi tänker fortsätta med det som han och hans familj skapat och stärka det ytterligare. Vi vill se en starkare och ännu mer levande församling så som jag minns den för tjugoett år sedan.
Avi Scharf var nämligen gästrabbin i Malmö under två veckor vid millennieskiftet och har glada minnen från den tiden.
– Folk var vänliga och välkomnande och jag fick mycket att göra. Bland annat förrättade jag två begravningar.

Väl förberedda inför mötet med församlingen
Han understryker att han satt sig in i församlingens situation.
– Jag kommer inte tom, jag har varit i en lärprocess det senaste halvåret.
Han berättar om många och långa möten med Moshe-David. För att få en bra överlämning har Moshe-David förklarat sina rabbinska beslut och hur han jobbat. Avi har också satt sig in i församlingens historia och nutid och haft distansmöten med församlingsstyrelsen, och Malmö Ortodoxa Synagoga. De har diskuterat flera ämnen, inte minst kosher, begravningar och synagogala frågor.
– Jag har fått intrycket att detta är en varm och fin församling som är livaktig trots många utmaningar.
Han vill jobba för att få folk att komma tillbaka till synagogan när pandemin lagt sig.
– Vi kommer att satsa på sociala events och olika församlingsaktiviteter. Men även Zoom fungerar för att ge undervisning.

Han pratar om att bidra till att stärka judisk identitet.
– Det judiska har en relevans även i vårt dagliga liv, inte bara när vi går till synagogan.

Hur ser du på Egalitära Synagogan i Malmö?
– Jag är van att jobba tillsammans med andra inriktningar. När jag var studentrabbin vid Cornell University i New York State hade jag kontakt med rekonstruktionistiska och konservativa rabbiner och grupper.
Familjen stortrivdes där och Avi Scharf verkade vid Cornell University i två år.

Ska du lära dig svenska?
– Absolut, tycker du inte min svenska är på gång, säger han skämtsamt på engelska.
– Min intention är att tala svenska inom ett års tid.

Både Avi och hans fru Devorah säger att Malmöförsamlingen erbjuder dem en unik möjlighet att skapa förändring. Devorah berättar:
– Vi har en minhag (tradition) i familjen att var och en av oss ska berätta om något gott de gjort den gångna veckan. Vi vill alltid bli en del av något större som gör skillnad i världen. Det hoppas vi kunna göra i Malmö.

Avi Scharf är född i Boston. Hans pappa är också ortodox rabbin. Familjen flyttade till Israel när Avi var fyra år gammal och han växte upp i Efrat, centralorten i Gush Etzion (Etzion-blocket) i de judéiska bergen söder om Jerusalem. Även Devorah är uppvuxen i Efrat och har också en amerikansk bakgrund. Paret gifte sig som tonåringar och när Avi gjorde militärtjänst inom Hesder-programmet för jeshiva-studenter var han redan pappa.

– Jag bestämde mig för att bli rabbin redan när jag var 14 år gammal, berättar Avi. Jag älskar att studera Torah. Från 12 års ålder studerade jag Gemarah (kommentarerna och diskussionerna i Talmud) från klockan 6 på morgonen.
Han gick på ett gymnasium som också var en jeshiva.
Med en solid grund gick han vidare med rabbinstudier och han har erhållit tre olika smichot (rabbinexamina) från välkända rabbiner och poskim, som beslutar i halachiska spörsmål.
En av dessa är Shlomo Riskin, Efrats chefsrabbin och banbrytande rabbin inom modern ortodoxi både i Israel och USA. Under 15 år arbetade Avi nära Rav Riskin med research, artiklar och korrespondens inom olika halachiska spörsmål.

Hur kom det sig att ni startade en cateringfirma?
– Våra shabbatgäster som gillade vår mat brukade säga till oss att borde starta en cateringfirma.
När den ekonomiska kraschen kom hösten 2008 hade den unga Londonförsamlingen där Avi var rabbin inte längre råd att betala en rabbinlön som gick att leva på. Många av församlingens medlemmar jobbade inom bank och finans och hade inte längre så mycket pengar.

Paret återvände till Israel där man följde vännernas råd och startade upp en cateringverksamhet samtidigt som Avi tog jobbet som assisterande Rosh jeshiva (studierektor). Cateringfirman som paret fortfarande driver även om affärerna drabbats av Corona-pandemin, levererar till bröllop Bar mitzvah- och Brit milah-fester och andra begivenheter.
Det blir deras 22-åriga dotter Avigail som tar över firmans drift när resten av familjen flyttar till Malmö.
– Hon kan verksamheten och är mycket väl upplärd, säger Avi.

Devorah är sjuksköterska och hon har nyligen vidareutbildat sig till barnmorska. På Zoom-träffen berättade Devorah att hon älskar att studera Torah och sjunga. Hon har bland annat hållit i megilla-läsning på Purim för kvinnor. Så vi kan nog förvänta oss allsång med Devorah.
– Det är viktigt att kvinnor räknas i församlingen. Det är överhuvudtaget viktigt att alla känner att de är en del av församlingen och att deras röster får höras, säger hon.

Devorah hoppas kunna vara en del av programverksamheten för barn:
– Det innefattar religionsskolan Cheder och alla andra program som gör att judiska livet kan blomstra och som stärker barnens judiska identitet. Jag vill att barnen ska tycka att det är spännande och känna glädje över församlingens aktiviteter, säger Devorah.

Planerna framåt

Om allt går enligt planerna kommer Avi runt 9 mars och kommer att stanna här i två veckor varje månad under våren. I augusti flyttar Avi och Devorah och de fyra yngsta av parets sex barn permanent till Malmö. Om allt går bra ska de stanna i minst tre år.

Och så barnen…
På Zoom-mötet fick vi även kort träffa de två äldsta barnen som har egna liv och stannar kvar i Israel: dottern Avigail kommer, som sagt, att fortsätta driva familjens cateringverksamhet. Och 24-årige Osher läser matematik och studerar till ingenjör vid en kombinerad teknisk högskola och jeshiva.

Bland de fyra barnen som följer med till Malmö fick vi träffa 15-åriga dottern Ma’ayan som tycker att det ska bli spännande att flytta till Sverige. Ma’ayan älska att laga mat:
– Jag hoppas att ni alla älskar att äta.
Hon tycker också om att läsa och spela fotboll.

Även 14-årige sonen Noam Shalom följer med till Sverige. Killen är oerhört intresserad av politik. Avi berättar att Noam Shalom lade tefillin (böneremmar) för första gången i samband sin Bar Mitzvah i självaste Knesset och flera ministrar kom fram och lyckönskade honom.
– Förutom politik tycker jag om att rida, säger Noam Shalom.
Dessutom följer femåriga Tiferet och 3-åriga Lavi med till Sverige.

 …och maträtterna.
Scharfs älskar att laga och servera mat från hela världen.
– Favoriterna är nog mexikanskt, indiskt, New York Special (oxbringa i barbecue-sås, Deli Roll, Knish, potatissallad och cole slaw) och bucharisk mat. Min egen personliga favoriträtt är nog lammkotletter, säger Avi Scharf.

Fredrik Sieradzki
Foton: privat

Lästips: Kvällsposten intervjuar rabbin Scharf

share