Koranbränning ledde både till fredsmanifestation och antisemitiska slagord

Koranbränning ledde både till fredsmanifestation och antisemitiska slagord

Hotet om en förestående koranbränning i fredags (28 augusti) i Malmö av den danske högerextreme och antimuslimske Rasmus Paludan och svenske gatukonstnären Dan Park ledde till en mobilisering av Malmös goda motkrafter. Den  judisk-muslimska dialogföreningen Amanah kunde få Malmös ledande politiker,  judiska Församlingen och svenska kyrkan att samlas till en manifestation mot hat och rasism i moskén i Rosengårds centrum.

Tyvärr kunde Paludans anhängare ändå genomföra sina aktioner  under fredagen. De lade ut sin koranbränning på YouTube. Det ledde till protester i Rosengård som mynnade ut i våldsamheter, där en mobb på mellan 200 och 300 personer blockerade Amiralsgatan och  attackerade poliser med annat stenar, samt ägnade sig åt skadegörelse och att bränna bildäck.

Man började också skandera en antisemitiska ramsan ”Khaybar, Khaybar ya Yahud…”, som hörts tidigare på Malmös gator. Den manar till mord och utrensning av judar till minne av en strid år 628 i oasen Khaybar i Arabien, där judar ska ha dödats av Muhammeds soldater.

Judiska Centralrådet skriver bland annat i ett uttalande på söndagen 30/8:
”…Judiska Centralrådet ser ytterst allvarligt på denna händelse och uppmanar polisen och andra ansvariga myndigheter att lagföra de individer som genom detta gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp.

Det är även helt nödvändigt att polisen har kunskap och möjlighet att ingripa mot individer som gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp även om det framförs på ett annat språk än svenska. På så vis går det inte annat än att tolka folkmassan som att den uppmanade till mord och utrensning av judar.

Centralrådet vill avslutningsvis framhålla att vi ser med avsky på brännandet av Koranen och andra heliga skrifter i syfte att kränka en religiös eller etnisk grupp.”

Malmös finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh skriver på Twitter om det skedda:”Fick kännedom att de våldsverkarna i fredags skanderat antisemitiska slagord. Avskyvärt och vidrigt. Liksom våldet mot polis o räddningstjänst”.

dela