Klezmerglädje i Malmö

Klezmerglädje i Malmö

Den 25 och 26 oktober bjöds på ett unikt tillfälle för  Malmöungdomar att pröva på att spela klezmermusik under ledning av skickliga klezmermusiker. Bakom arrangemanget låg Svenska Klezmerförbundet och Vargkatten produktion i samarbete med bland annat Judiska Församlingen Malmö.

Barnens scen i Folkets park fylldes av spelglada ungdomar som jammade tillsammans med musikerna från det härliga Malmöbandet Tummel och det virtuost samspelta tjejbandet Balkan Paradise Orchestra från Barcelona.

På lördagskvällen den 26 oktober bjöds på en veritabel musikfest med Tummel följt av ett sprittande glatt Balkan Paradise Orchestra. I mellanakten mellan de bägge banden uppträdde Shimon Faingersh med en rap om hur det är att vara ung jude i Sverige. Shimon ackompanjerades på distans från Kanada (teknikens under) av pappa trombonisten och världsartisten Elias Faingersh. Danspedagogen Helen Don Lind ledde publiken i en härlig ringdans till Tummel. Och när bandet from Barcelona uppträdde gick det knappt för någon att sitta still.

Klezmermusiken växte fram som en judisk folkmusik i det judiska bosättningsområdet i Polen, Baltikum, Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Moldavien. Denna levnadsglada musik spelades av Klezmorim (musiker på hebreiska) på bröllopsfester och andra begivenheter. Musiken är full av influenser från lokal folkmusik, romsk musik och toner från Balkan och Orienten.

Med Förintelsen försvann i stort sett klezmermusiken från folkmusikkartan i Östeuropa, då de som utövade musiken hade mördats. På 80-talet började framför allt judiska musiker att återuppliva musikformen och idag är Klezmern en etablerad världsmusikform.
FS

share