Historiskt möte mellan judar och muslimer i församlingen

Historiskt möte mellan judar och muslimer i församlingen

Vägen till fred och förståelse sägs gå via magen, i så fall bäddade intagandet av latkes (traditionella potatisplättar) och sufganiot (munkar) i församlingens festsal för fredlig samexistens i Malmö. Mötet mellan representanter för JFM och imamer samt personer aktiva i olika moskéer i tisdags blev en succé.

Det sedan länge inplanerade mötet, som arrangerades av Open Skåne i samarbete med Amanah och Judiska Församlingen Malmö, kunde inte ha fått en mer brännbar angelägenhet efter de senaste dagarnas antisemitiska utbrott både här i Malmö och i Göteborg.  Cirka 25 personer från moskéer och representanter för både etniska minoriteter såsom bosnier, turkar och araber samt islamiska inriktningar såsom sunni och shia mötte upp. Vi var ett 20-tal personer från judiska församlingen, som representerade både ledningen, nämnder och våra bägge synagogor.

Efter att gruppen fick bevittna tändning av det första chanuckaljuset i Malmö synagoga samt ett litet tal om Chanucka av rabbin Moshe-David HaCohen, begav vi oss till församlingshuset där vi sattes oss, jude och muslim omlott. Efter att Freddy Gellberg och Open Skånes generalsekreterare Aldo Iskra hållit var sitt tal, så fick var och en i salen ställa sig upp, presentera sig och säga något om hur de såg på detta möte.

Många var glada och pratade om detta som en början på något nytt och positivt i Malmö. En bosnisk imam talade om hur han tidigare på eftermiddagen hjälpt sin dotter med julpynt för skolan och sedan var han med om chanuckaljuständning…det är så det ska vara i Malmö.  En medlem i den judiska församlingen med rötterna i Marocko pratade om sina tre olika namn: “ett franskt förnamn, för vi var tvungna att ha ett franskt namn i Marocko, ett annat hebreiskt förnamn och så ett arabiskt efternamn.”

På tallrikarna låg latkes med lax och crème fraiche och lockade. När det blev dags för mat lämnades ingen tallrik orörd.  Moshe-David och imam Salahuddin Barakat från  föreningen Amanah pratade sedan om ljusets betydelse både inom judendom och islam. Därefter följde sufganiot och kaffe. Det pratades och skrattades runt borden. Folk verkade trivas med varandra. Tänk om detta möte kunde vara en symbol för en hjärtlig samexistens i Malmö, oavsett vad som händer i Mellanöstern?

 

Fredrik S
Foto: Open Skåne, Fredrik S

share