Förintelsens minnesdag på 75-årsdagen av Auschwitz befrielse

Förintelsens minnesdag på 75-årsdagen av Auschwitz befrielse

För 75 år sedan, den 27 januari 1945, befriade soldater ur Röda armén Nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger Auschwitz-Birkenau, cirka 60 kilometer väster om Kraków i sydöstra Polen. Det industriella mördandet fortsatte även efter befrielsen av Auschwitz. Hundratusentals judar och andra grupper av lägerfångar tvingades ut på dödsmarscher när SS evakuerade koncentrationslägren på grund av de annalkande sovjetiska och allierade trupperna under vintern och våren 1945. En stor del av fångarna i dessa vandrande kolonner avled av svält och utmattning eller sköts till döds.

Den 27 januari är den internationella minnesdagen av Förintelsen. Judiska Församlingen Malmö i samarbete Judiska Kulturföreningen 1945 kommer att högtidlighålla denna dag med en minnesstund. Även romska rådet och Romska kulturcentret i Malmö arrangerar minnesstunder samma dag. Den sistnämnda organisationen har en ljusmanifestation till minnet av befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau kl 15.00 vid Malmö Stadsbibliotek.

Önskar du att delta i  JFM:s och minnesstund den 27 januari, maila obligatorisk anmälan den senast 22 januari.  Skriv för- och efternamn på den/de som vill delta. Skriv också att du önskar veta tidpunkt och plats.  Vi återkommer efter säkerhetskontroll.

 

share