Förintelsens minnesdag den 27 januari

Förintelsens minnesdag den 27 januari

Söndagen den 27 januari är det 74 år sedan nazisternas största förintelse- och arbetsläger Auschwitz-Birkenau befriades av Röda Armén. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och dem som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I Malmö håller Judiska Församlingen sedan många år en minnesceremoni med inbjudna talare. Romska rådet i Malmö stad kommer också att hålla en  minnesstund den 27 januari  på Stadsbiblioteket i Malmö med anledning av Förintelsens minnesdag kl. 13:30-15:00 på stadsbiblioteket i Malmö. Även ABF kommer att hålla ett evenemang på söndagen.

I Lund kommer minnedagen att uppmärksammas den 27 januari på Kulturen.  Och den 28 januari visar biografen Kino  i Lund i samarbete med Forum för levande historia och Universitetsbiblioteket filmen “Denial” samt håller ett livesänt samtal med den berömda historikern Deborah Lipstadt (fritt inträde).

share