Glad Purim!

Ikväll den 9 mars börjar Purim, där judar över hela världen firar hur judarna i kung Achashverosh (Xerxes eller Artaxerxes) persiska rike på 400-talet räddades från utrotning tack vare den vackra judiska drottningen Ester och hennes morbror Mordechais modiga ingripande. Berättelsen bakom Purim är en historia om hat, kärlek, mod och enorm tur (eller var det bara tur?). Den 14 dagen i den hebreiska månaden Adar, som inleds ikväll, var den dag som kungens onde rådgivare, agagiten Haman, hade dragit lott att alla judar i det väldig persiska riket, som sträckte sig från Indien till Afrika, skulle utrotas. Istället för en dag av förintelse, blev den 14 Adar - tack vare en närmast osannolik kedja av händelser - istället en triumfens dag för alla judar. På denna dag kunde judarna istället stå upp och besegra sina fiender. Därefter fick judarna, som sjuttio år tidigare förts som fångar till Babylon, tillstånd att återvända till Israels land för att återuppbygga Jerusalem och det heliga templet. Namnet Purim betyder lotter, vilket alluderar på tur. Men trots att gud aldrig nämns en enda gång i den bibliska berättelsen, så var det enligt våra lärde, den gudomliga försynen som låg bakom förloppet. Drottning Esters namn har också en betydelse i denna historia. Namnet Ester är synonymt med roten för det hebreiska ordet lehastir, att dölja. Den rabbinska tolkningen är att gud "dolde" sitt ansikte bakom allt som utspelades. Därför är det också en tradition att klä ut sig och ha maskerader där man dricker och är glad. En typisk trekantig Purim-kaka kallas för Homentashen (Hamans fickor) på jiddisch eller Oznei Haman (Hamans öron) på hebreiska med en fyllning som kan bestå av olika goda saker såsom choklad, sylt, dadel, plommon, russin, aprikos, eller vallmofrön (se bilden ovan). Det är en mitzvah, bud att hålla en...

Läs mer

Pesach befrielsens högtid

I år börjar Pesach på kvällen den 8 april med den första av två sederkvällar i rad.

Lag Baomer

Vid solnedgången den 11 maj börjar den 33:e dagen i den så kallade Omer-perioden, som kallas för Lag Baomer. Det är en dag av glädje och utflykter mitt under en i övrigt lite sorglig period. Omer är de 49 dagarna som judar räknar mellan Pesach och Shavuot. Lag Baomer står för en historisk vändpunkt. På denna dag för snart 1900 år sedan upphörde en pest som dödade tusentals av rabbi Akivas lärjungar i Israel. Rabbi Akiva är en av de allra största rabbinerna i den judiska historien. Ordet Lag är en hebreisk akronym för bokstäverna Lamed och Gimmel som står för det numeriska värdet 33. Denna dag firas som en halv helgdag under en period som annars är lite sorglig. En judisk tradition är att inte hålla bröllop under Omerräkningen. Traditionella judar brukar inte heller raka eller klippa sig under denna period. På grund av sambandet med  rabbi Akiva och hans anhängare har Lag Baomer blivit känd som de lärdes högtid. Rabbi Akivas lärjungar deltog i upproret mot den romerska ockupationsmakten som slutade i nederlag år 135. Upproret, som pågick i tre år, fördes som en gerillakamp från landsbygden. Bland annat till minne av rabbi Akivas lärjungar är det vanligt att man gör utflykter i naturen, gör upp brasor och grillar på denna dag.

Utställningen Speaking memories

Malmö museum

Speaking Memories - Förintelsens sista vittnen på Malmö Museer. Utställningen som öppnar för allmänheten  den 13 juni berättar om de som var där. De med personliga minnen och erfarenheter från Förintelsen. De som överlevde. I utställningen kan besökare samtala med två överlevande genom förinspelade videointervjuer i den interaktiva installationen Dimensions in Testimony. Dessutom visas föremål från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Vid invigningen den 11 juni talade Lizzie Oved Scheja (t v) som representerar Föreningen Judisk Kultur Sverige, en av medproducenterna, om begreppet "Urgency", det är bråttom att handla nu, om vi ska bevara och föra vidare de överlevandes minne. Hon pratade om att vi måste lära oss att ge akt på och reagera direkt på alla tecken på antisemitism, rasism och diskriminering i vardagen. Hedersgästen Lea Gleitman, född 1924, den enda från Förintelsens ögonvittnen i Malmö-Lund som fortfarande är ute och berättar om sina upplevelser, kunde tyvärr inte närvara på grund av Covid-19. Leas hade bett Rebecca Gellert (mitten), som tillhör tredje generationen, att hålla ett starkt tal om vikten just av att föra hennes och de andra överlevandes minne vidare. Bland talarna finns även Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (t h). Speaking Memories produceras av Historiska museet och Föreningen Judisk kultur i Sverige i samarbete med USC Shoah Foundation – The Institute for Visual History and Education och Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum. Läs mer här

Amanah – Memory, Culture and Tradition; How memory shapes our past, present and future

Meet the Rabbi Moshe-David HaCohen and the Imam Salahuddin Barakat who in the light of the exhibition "Speaking Memories" will study texts in the Jewish and Muslim tradition and discuss how memory has shaped these traditions. We encourage people to see the exhibition Speaking Memories before the seminar. Language: English September 24, 18.00-20.00 Kosherfika 17.30-18.00 at Kommendanthuset Max: 35 participants Registration in advance is required, please fill in this form! Don’t forget to bring your ID. Visning av Speaking Memories i anslutning till föredraget, kl 16-17.

Eli – pusselbitar ur ett mysteriespel

Poesiföreställning som bygger på pjäsen ”Eli – ett mysteriespel”, skriven 1951 av nobelpristagaren Nelly Sachs. Handlingen kretsar kring mordet på en pojke i samband med en pogrom i en judisk landsortsby i Polen. Denna omarbetning bygger på en nyöversättning av dramaturgen Jan Mark i dialog med Anita Marcus, samordnare för Förintelsens Ögonvittnen. Texten reciteras av skådespelaren Håkan Paaske, ackompanjerad av musikern Tobias Allvin. Efterföljande samtal med de medverkande och dramaturgen Jan Mark. 4 oktober 14-16 i Kommendanthuset Föreställningen är cirka två timmar lång. Max antal deltagare: 35.

YouTube-sänd manifestation till minne av Kristallnatten den 9 november

Judiska Församlingen Malmö och Judiska Kulturföreningen 1945 i Malmö håller manifestation den 9 november kl. 18.30 som direktsänds via YouTube. På grund av skärpta rekommendationer och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och Region Skåne avhålls manifestationen utan fysisk publik. Istället direktsänds evenemanget via JFM:s hemsida med start kl. 18.30. Huvudtalare: Sara Wettergren (L), Kommunalråd skola & utbildning, Malmö stad. Se programmet här.

Förintelsens minnesdag 27 januari

Den 27 januari är den internationella minnesdagen över Förintelsen. På detta datum 1945 befriades Förintelselägret Auschwitz-Birkenau, Judiska Församlingen Malmö tillsammans med Judiska Kulturföreningen 1945 i Malmö  arrangerar en minnesceremoni som på grund av pandemin är förinspelad på video i Malmö synagoga. Bland talarna finns Christer Mattson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs Universitet samt universitetslektor och forskare i ämnena Förintelsen och politisk extremism, upphovsman till Toleransprojektet. Dessutom talar två representanter från den tredje och fjärde generationens efterlevande: Vanessa Marko, politisk sekreterare för kommunstyrelsens ordförande i Malmö och Salomea Gosenius, ungdomsaktivist och stiftare av föreningen Förbjuden. Duon Ida och Camilla bjuder på musik och den unga poeten Hanna Rajs Lara läser dikter.  Församlingens ordförande Ann Katina inleder talen. Videosändningen kommer att visas den 27 januari på kvällen för en stor grupp inbjudna samt församlingens och kulturföreningens medlemmar och vänner. Vi  kommer att lägga ut en artikel  här på hemsidan med videolänkar till talen, musiken och diktläsningen senare på kvällen den 27 januari. Under eftermiddagen den 27 januari arrangerar Malmö stad en livesändning från Malmö Konsthall. Läs mer här.

Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism13-14 oktober 2021.

Malmö

Konferensen, som går under ledorden Remember React, arrangeras av regeringskansliet och utbildningsdepartementet och äger rum i Malmö den 13-14 oktober 2021. Forumet var planerat till 2020 men flyttades till 2021 på grund av coronapandemin. Regeringens syfte med forumet är att gemensamt ta konkreta steg framåt för att stärka Förintelsens hågkomst och motverka antisemitism.   ö