Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Lag Baomer

Vid solnedgången den 11 maj börjar den 33:e dagen i den så kallade Omer-perioden, som kallas för Lag Baomer. Det är en dag av glädje och utflykter mitt under en i övrigt lite sorglig period.

Omer är de 49 dagarna som judar räknar mellan Pesach och Shavuot. Lag Baomer står för en historisk vändpunkt. På denna dag för snart 1900 år sedan upphörde en pest som dödade tusentals av rabbi Akivas lärjungar i Israel. Rabbi Akiva är en av de allra största rabbinerna i den judiska historien. Ordet Lag är en hebreisk akronym för bokstäverna Lamed och Gimmel som står för det numeriska värdet 33. Denna dag firas som en halv helgdag under en period som annars är lite sorglig. En judisk tradition är att inte hålla bröllop under Omerräkningen. Traditionella judar brukar inte heller raka eller klippa sig under denna period.

På grund av sambandet med  rabbi Akiva och hans anhängare har Lag Baomer blivit känd som de lärdes högtid. Rabbi Akivas lärjungar deltog i upproret mot den romerska ockupationsmakten som slutade i nederlag år 135. Upproret, som pågick i tre år, fördes som en gerillakamp från landsbygden. Bland annat till minne av rabbi Akivas lärjungar är det vanligt att man gör utflykter i naturen, gör upp brasor och grillar på denna dag.

Start

2020-05-11 kl. 18:00

End

2020-05-12 kl. 18:00
Event Tags
, , , ,

Share this Event