Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

9 Av – en judisk sorgedag

På  lördag kväll den 10 augusti inleds årets sorgligaste dag i den judiska historien: Tisha b’Av, den nionde dagen i den hebreiska månaden ”Av”.  Judar över hela världen fastar på denna dag för att minnas alla de olyckor som drabbat det judiska folket genom historien. Både det första och andra templet i Jerusalem förstördes på denna dag. Slutstriden i Bar Kochbas uppror skedde på denna dag år 135 e.v.t. Upproret ledde till att åtminstone en halv miljon judar dödades av romarna.

Utdrivningen av judarna ur England, 1290 och ur Spanien, 1492, skedde på denna dag. Även första världskriget inleddes på Tisha B’Av. Första världskriget gav upphov till andra världskriget och Förintelsen.
Det är en sedvänja på Tisha b’Av att samlas i synagogor, sitta på golvet och läsa ur Eicha, klagovisorna, ur Bibeln, som beskriver utförligt allt det hemska som skedde i samband med erövringen av Jerusalem av babylonierna och förstörelsen av det första templet år 587 f.v.t. samt den därpå följande fångenskapen.

Eicha är en elegi över ett Jerusalem som en gång var fullt av energi och liv, men som nu sitter ensamt och övergivet som en sörjande änka. Det skildrar belägringen, barnens skrik efter vatten och bröd, mödrar galna av hunger och kannibalism (”de som dog av svärdet mötte ett bättre öde än de som gick förlorade av hunger”). Eiche berättar om hängningar, våldtäkter och om hur präster blir besudlade.

På denna dag ska en obervant jude avstå från att dusha och bada, använda läderskor och ha sexuella relationer.

Tisha B’Av, är enligt tradition, den dag då de 12 utsända spejarna, enligt fjärde moseboken, återvände med skrämmande berättelser befolkningen i Israels land, vilket fick israeliterna klaga och vägra gå in i det förlovade landet. Som straff från G-d fick israels folk vandra i öknen i 40 år.

Målning: Templets förstörelse av Francesco Hayez

Start

2019-08-10 kl. 20:55

End

2019-08-11 kl. 21:38
Event Tags
, ,

Share this Event