Den glada helgen Purim är i antågande

Den glada helgen Purim är i antågande

Den 20 mars på kvällen börjar Purim, en helg som judar över världen firar genom maskerader, glada upptåg, fester och genom att ge  matpaket och godsaker till varandra.  En mitzva, bud, i samband med Purim är att lyssna på uppläsningen av Megillat Ester, Esters bok, (eg. Ester rulle, då den likt Toran är skriven på en pergamentrulle ). Esters bok berättar historien bakom firandet av Purim. Själva historien utspelar sig i Shushan, huvudstad i det väldiga persiska riket under kung Achasherosh, cirka 500 år fvt.

Den modiga judiska drottning Ester och hennes morbror Mordechai lyckades avvärja en säker förintelse av det judiska folket, iscensatt av kungens  antisemitiske minister, Haman. Händelserna utspelar sig efter den babylonska fångenskapen och judarna tilläts därefter återvända till Israels land och återuppbygga Jerusalem och templet.  Varje gång Hamans namn nämns när man sjungande läser ur Esters bok i synagogan är det en tradition föra oväsen för att dränka bort hans namn. En tradition är att använda en handsnurra gjord av järn eller plast.

Skälet till att det är en glad tradition att klä ut sig och förställa sig på just Purim är att trots G-d aldrig nämns i Esters bok, så “dolde han sitt ansikte” och verkade i det fördolda genom de till synes slumpartade händelser som ledde fram till att hotet mot judarna kunde avvärjas. Istället var det Haman och hans följare som fick sitt straff. Namnet Ester är besläktat med det hebreiska verbet “lehastir” , som betyder att dölja. En annan glad tradition är att skåla lechajim på Purim. Enligt Rava, en av de stora lärde i Talmud, så ska man se till att man blir så full att man inte riktigt kan skilja mellan välsignad vare Mordechai och förbannad vare Haman.  En annan, mindre alkholfylld tradition är att äta gott, ett traditionellt bakverk, är trekantiga kakor som på jiddisch kallas för “Homentaschen”eller Oznei Haman på hebreiska, som ordagrant betyder Hamans öron. Degnytena kan fyllas med lite av varje som är gott, t ex dadlar eller russin. En traditionell ingrediens är dock vallmofrön.

Även i Malmö firas det Purim och Judiska Församlingen har ett rikt utbud av aktiviteter. Se här

share