Brandattentaten mot judiska personer i Lund är attacker mot den svenska demokratin

Brandattentaten mot judiska personer i Lund är attacker mot den svenska demokratin

2018-10-10
Natten till tisdagen fick en fritidspolitiker med judiskt påbrå i Lund sitt radhus totalförstört av en misstänkt anlagd brand.  Fritidspolitikern har tidigare utsatts för trakasseri och hot med antisemitiska förtecken. I detta nu har polisen inte någon misstänkt för dådet.

Detta är inte den första brandattacken mot en judisk person i Lund. Tidigare i somras utsattes en annan person med judisk bakgrund i Lund för ett brandattentat mot sitt hus. Även denna person hade utsatts för trakasserier innan brandattacken. Ingen har anhållits för detta attentat. Bägge personerna som utsatts för brandattackerna har genom åren varit aktiva olika judiska sammanhang.

”Oavsett vem eller vilka ligger bakom dessa dåd, är misstanken stark att dessa attacker är riktade mot dessa personer för att de är judar. Det senaste dådet har en extra dimension då man på detta sätt även försöker skrämma en politiker till tystnad”, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet.

”Nu är måttet rågat. Vi måste ta i med krafttag mot den växande antisemitismen i Sverige. Redan idag är det många judar som frågar sig om de har en framtid i Sverige”, säger Aron Verständig.

Bägge personerna som utsatts för brandattackerna önskar att vara anonyma. Media är välkomna att kontakta Fredrik Sieradzki, talesperson för Judiska Församlingen i Malmö eller Aron Verständig.

Kontaktinformation:
Aron Verständig, ordförande Judiska Centralrådet
aron.verstandig@gmail.com, +46 76 507 81 04

Fredrik Sieradzki, informationsansvarig Judiska Församlingen i Malmö
fredrik.sieradzki@jfm.se +46 707 68 40 46

share