Nu stundar Chanucka en mirakulös ljushelg för religiös frihet i decembermörket

Nu stundar Chanucka en mirakulös ljushelg för religiös frihet i decembermörket

När resten av Sverige förbereder sig för att fira jul, så tänder judar i Sverige och resten av världen det första ljuset i sin Chanukia. Det är den åttaarmade ljusstake, med en en nionde arm för ett hjälpljus, som oftast finns på en plats nära fönstret i de flesta judiska hem. Helgen börjar på kvällen den 12 december och den sista kvällen är den 19 december.

Traditionen är att tända ett extra ljus varje kväll fram till kvällen före den åttonde dagens, då hela Chanukian står upptänd. Det är också en tradition att äta goda rätter där olja är en ingrediens, såsom härliga munkar och potatisplättar, latkes, som steks i olja. Barnen får ofta presenter, kallad Chanuckageld på jiddisch, och godis. Dessutom brukar man i familjer spela om godis eller nötter, russin med sevivon, kallad dreidel på jiddisch. Det är en fyrsidig snurra, men en hebreisk bokstav på varje sida. Judiska församlingen har en stor Chanucka-fest under helgen och föreningen Chabad brukar tända en stor chanuckaljusstake på något av Malmös torg och bjuda på en ljusshow under någon av chanuckas åtta kvällar.

Bakgrund
Chanucka är en glad helg som dock har sin upprinnelse i en svår tid i judisk historia, då landet Israel var ockuperat av det grekiskt-syriska riket som var arvtagarna till Alexander den store rike. Grekerna förbjöd judarna att utöva judendom och försökte hellenisera judarna. En del föll för lockelsen och lämnade sin judiska identiet för att bli helleniseras.
Men judarna gjorde till slut uppror under ledning av en prästfamilj, hasmonéerna, och lyckades mot alla odds att besegra de grekiska arméerna och kasta ut dem ut Israels land år 164 före vår tideräkning. Helgen kallas också för Chanuckat Habayit, tempelinvigningsfesten. Ordet chanucka betyder invigning och är till minne av då templet i Jerusalem renades av alla spår från hellenistisk avgudadyrkan och återinvigdes den 25 i månaden Kislev, som brukar infalla i december månad i den hebreiska kalendern.
Judisk tradition vill inte fokusera på militära segrar, utan på den andliga betydelsen, därför ligger fokus hellre på Templet och vår religiösa frihet. När man i samband med invigningen skulle tända den eviga elden i Templets sjuarmade ljusstake, menorahn,  hittade man enligt berättelse, bara ett enda kärl med ren olivolja i templet. Olja i detta kärl skulle bara räcka i en enda dag och det skulle hela åtta dagar att producera ny ren olja. Men ett mirakel skedde, och olivoljan räckte i åtta dagar, vilket räckte för att kunna producera ny olja. Elden som visar på guds eviga närvaro, kunde därför obrutet fortsätta att brinna. Därför tänder vi ett extra ljus i åtta dagar.

Pedagogisk snurretopp
Skälet till att vi ställer ut chanuckian i fönstret är att rabbinerna bestämde att judar skulle kungöra undret för sin omgivning. Den mirakulösa oljan är också skälet till att äter vi mat där olja är en ingrediens. Varfrån kommer då lek med Sevivon (snurretopp)? Det berättas att de judiska barnen, för att lura grekerna, använde sevivon med bokstäver och andra listiga lekar för att lära sig läsa och studera torah.

dela